מספר טלפון של Restart Therapy שיקום פרטי בבית הלקוח

טיפול בבעיות בליעה לחולי פרקינסון

תהליך הבליעה הוא תהליך מאוד מורכב הדורש סנכרון של מספר מערכות במקביל וברצף (שפתיים, לשון, חניכיים, לוע וושט). קושי בבליעה באחד או יותר מהשלבים (פרה-אוראלי, אוראלי, פרינגיאלי ווישטי) נקרא דיספגיה.

הפרעות בליעה שכיחות מאוד במחלת הפרקינסון, מחקרים מצביעים כי 80% עד 100% מהחולים יחוו קשיים בבליעה בשלב כלשהו של המחלה. ככל שהמחלה מתקדמת יותר, והקושי המוטורי מתגבר, עולה השכיחות של הפרעות בליעה.

בעיות בליעה בקרב חולי פרקינסון כוללות הפרעות שונות:

  • קושי בלעיסת מזונות מוצקים ואכילה איטית
  • קושי בהעברת המזון מהפה אל הלוע
  • קושי בבליעת המזון
  • קושי בהגנה על קנה הנשימה וכתוצאה מכך לשאיפת מזון לקנה הנשימה (אספירציה).

בעקבות קשיים אלו מתעוררות בעיות נוספות משניות, כגון: ריור, שיעול בזמן הארוחה או לאחריה, ירידה במשקל, קושי בנטילת תרופות דרך הפה, תחושת חרדה באכילה, הימנעות מהשתתפות בפעילויות חברתיות.

על מנת למנוע סיבוכים כתוצאה מהפרעות בליעה יש צורך באבחון מוקדם ככל האפשר (ברגע שמופיעים הסימנים הראשונים) על מנת להתחיל טיפול שיאפשר המשך בליעה בטוחה ויעילה.

טיפול בבעיות בליעה לחולי פרקינסון ניתן אך ורק על ידי קלינאית תקשורת אשר עברו הכשרה מתאימה. מערך השיקום הביתי של Restart Therapy מספק טיפולים פרטיים של קלינאיות תקשורת בפריסה ארצית.

טיפול בבעיות בליעה לחולי פרקינסון - Restart Therapy מומחים בשיקום פרטי בבית הלקוח

אבחון בעיות בליעה על ידי קלינאית תקשורת מוסמכת

אבחון ראשוני של הערכת תפקודי בליעה, ייערך בביתו של המטופל, באמצעות לקיחת אנמנזה, בדיקה מבנה, ותפקודים מוטוריים וסנסוריים ל איברי הבליעה, בדיקת קול, ובדיקת הבליעה עם ובלי מזון. ככלל, קלינאית התקשורת תרצה לראות סיכום ביקור אצל רופא אא"ג, כולל בדיקת סיב אופטי גמיש על מנת להתאים את טיפול הבליעה באופן מיטיבי למטופל.
לאבחון בעיות בליעה מספר מטרות:

  1. להחליט האם החולה יכול להמשיך לאכול דרך הפה בצורה בטוחה
  2. להחליט האם החולה זקוק לטכניקות בליעה מסוימות למניעת אספירציה
  3. להחליט האם החולה זקוק לשינויים במרקמי מזון
  4. להחליט האם החולה זקוק לדרכי האכלה חלופיות.

לעתים, בנוסף לאבחון קליני של הקלינאית תקשורת למבוגרים המטופל יזדקק להמשך אבחון וביצוע בדיקות אובייקטיביות נוספות כמו בדיקה אנדוסקופית (FEES) המתבצעת ע"י החדרת מצלמה דרך האף, המצלמת את מבנה ותפקוד בית הבליעה, לפני ואחרי בליעת המזון, או בדיקת וידאופלורוסקופיה, המאפשרות דימות דימני של מנגנון הבליעה בזמן אכילה.

לאחר תוצאות האבחון, בהתאם להמלצות, נקבעת תוכנית טיפול.
אחת המטרות הראשוניות של טיפול בבליעה היא להעלות את מודעות המטופל לתפקוד מנגנון הבליעה, ועל ידי למידה של הטכניקות המשקמות ו/או המפצות על הקושי בבליעה. המטרה שלנו בRestart Therapy היא לאפשר בליעה נכונה ובטוחה למניעת אספירציות אשר עלולות להוביל לדלקות ריאות ולסכן את מצב בריאותו של המטופל וכן לאפשר איכות חיים לצד הקושי בבליעה.

טיפול בבעיות בליעה לחולי פרקינסון - Restart Therapy

עקרונות טיפול בבעיות בליעה לחולי פרקינסון

הקניית טכניקות ואסטרטגיות לשיפור יכולת הבליעה:
• חולי פרקינסון רבים מתקשים בביצוע פעולות מרובות שלבים, בעקבות הפרעות התנועה השונות, ואחת האסטרטגיות להתמודד עם מצב כזה הוא לפשט ולחלק את הפעולות לשלבים.
• בעת קושי בנטילת כדורים (תרופות) – ממקמים את הכדור על גבי כפית עם מזון במרקם דייסתי חלק ובולעים הכול יחד.
• מומלץ להימנע מביצוע מטלות אחרות יחד עם האכילה וזאת על מנת למקד את המודעות ותשומת הלב לתהליך הבליעה.
• לבלוע בביסים קטנים ולשמור על מנות מזון קטנות בכל בליעה.
• במצב של ריור מוגבר מומלץ לבלוע בצורה מודעת ומתוזמנת את הרוק, יש להימנע מאכילה כאשר הרוק מציף את הפה. במקרים מסוימים מומלצת התערבות רפואית להפחתת הפרשת הרוק.
• במצב של יובש בפה מומלץ להשתמש בסוכריות מציצה (רצוי ללא סוכר) או פשוט למצוץ פלחי לימון, אם למטופל אין סכנה בבליעת נוזלים.

תרגול אכילה בתנוחות מתאימות:
בעת האכילה יש לשמור על מנח גב זקוף. אם קיים חשש לאספירציה מומלץ לבלוע עם ראש מורכן מעט וכך לגרום להגנה טובה יותר על קנה הנשימה.

התאמת מרקמי מזון שונים ליכולת הבליעה של המטופל:
הסמכת נוזלים כמו מים, קפה, חלב וכד', על ידי מסמיך (אבקה שמוספים לנוזל על מנת להפוך אותו לסמיך יותר) כדי לאפשר בליעה קלה יותר של נוזלים ולמנוע מעבר שלהם לקנה הנשימה. לעתים קיים צורך בהגבלת מזונות מסוימים בתפריט.

טיפול תחושתי-מוטורי המתבצע באזור הפה:
כאשר קיימות הפרעות מוטוריות ותחושתיות של אברי הבליעה, הטיפול כולל גם התאמת תרגילים לחיזוק השרירים ושיפור תנועתיות איברי הפה, וטיפול תחושתי , כמו גירוי תרמי באזורים מסוימים בפה על מנת לעורר את רפלקס הבליעה.

להצטרפות לתוכנית טיפול בבעיות בליעה לחולי פרקינסון על ידי צוות הקלינאיות תקשורת המקצועיות שלנו בRestart therapy התקשרו עכשיו לטלפון שמספרו 077-9966400 או השאירו את הפרטים שלכם ליצירת קשר ואנו נחזור אליכם בהקדם.

דילוג לתוכן