דף הבית / דהקונדישנינג בגיל השלישי – deconditioning in the elderly
המאמר הבא מתייחס למצב מאוד שכיח בקרב מבוגרים בגיל השלישי.
למעשה היום כבר לא מספיק לומר הגיל השלישי, אשר מתייחס לכל אדם מעל גיל 65 הנחשב "קשיש" במדינת ישראל. הקשישים של היום הם לא הקשישים של פעם. רובם פעילים, לומדים, מבלים ומהווים כוח קניה משמעותי. לכן אני נזהרת להשתמש במילה "קשיש".
היום, יותר ויותר אנשים זוכים להגיע לגיל הרביעי ואף לגיל החמישי. למעשה חלק ניכר מהלקוחות של Restart Therapy הם אנשים שחצו את גיל ה70, ה80 ואפילו את גיל ה-90.
לכן החלטנו להקדיש מאמר שלם במיוחד לאוכלוסיית הזהב. אז מה זה בעצם דה-קונדישנינג ולמה כ"כ חשוב להכיר את המושג?
אוכלוסיית הקשישים בארץ ובעולם, סובלת ממה שמכונה "אייג'יזם (Agism) "שפירושו ייחוס כל תופעה או תלונה לגיל המבוגר, מבלי לחפש את הסיבה הפיזיולוגית שגרמה לכך, כמו לדוגמה: כאבי פרקים, חוסר תפקוד, ירידה בזיכרון ועוד.
רוב המחלות והמצבים בגיל המבוגר הינם כרוניים ופרוגרסיביים, כלומר אין להם מרפא של ממש, והמצב אף עלול להחמיר עם שנים. לכן הטיפול באוכלוסיית הקשישים הוא ייחודי. טיפול לרוב ממושך, כולל בעיקר טיפול תומך (כזה שבא להפחית את חומרת הסימפטומים) וכולל בעיקרו טיפול פרא רפואי, שמטרתו היא לסייע לקשיש להישאר עצמאי ובלתי-תלוי באדם אחר ככל שניתן.
דה-קונדישנינג הוא אחד הגורמים העיקריים בקרב המובילים למוגבלות וירידה בתפקוד בקרב קשישים, המאיים על עצמאותם ובריאותם הנפשית.
דה-קונדישנינג (Deconditioning) הינו מושג יחסית חדש בתחום הרפואה הגריאטרית, שעד היום אין לו מילה בעברית שמתארת אותו טוב מספיק. בעקרון, המושג מתייחס למצב של ירידה בכושר הגופני ולעיתם אף אובדן תפקוד כתוצאה משכיבה ממושכת במיטה או חוסר פעילות במשך זמן ממושך. חשוב לומר שדה קונדישנינג הוא מצב הפיך – ניתן לטפל ולהחזיר את הגוף למצבו התקין בעזרת טיפולי פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק. על כך נפרט בהמשך המאמר.
המושג הכי קרוב לדה-קונדישנינג בעברית הוא "קימום" (מלשון המילה לקום), אשר מתייחס לתהליך השיקום לאחר ניתוח או שיקום לאחר אשפוז ממושך, אשר שכיח בעיקר בקרב אנשים מבוגרים, ומאפיין למעשה מצב של דה-קונדישנינג.
דה-קונדישנינג נוצר כאשר הקשיש מרותק למיטה לתקופה מסוימת, לדוגמה לאחר ניתוח, מחלה קשה (למשל דלקת ריאות או קורונה) או אשפוז ממושך, אחרי נפילה או שבר אחרי שבר, כאשר הקשיש סובל מכאבים ונמנע מפעילות. כל המצבים הללו גורמים לירידה דרסטית בכושר הגופני של הקשיש. לפעמים אפילו מספר ימים של שכיבה ממושכת יכולה להוביל לשינוי במצב הגופני והתפקודי של הקשיש. ככל שתקופת חוסר הפעילות ארוכה יותר, כך הפגיעה התפקודית משמעותית יותר.
עם זאת, חשוב לנו לציין כי דה-קונדישנינג מאפיין מצב ואינו מוגדר כמחלה, לכן בעזרת טיפולים שיקומיים פרא רפואיים המצב יכול להיות הפיך, והאדם המבוגר יכול להחזיר לגופו את הכושר הנדרש על מנת לחזור לתפקוד הקודם שלו.
הטיפול בדה-קונדישנינג דורש השקעה רבה מצד הקשיש, ומלווה בעזרתם של פיזיותרפיסטים ומרפאות בעיסוק אשר מתמחים בטיפול באוכלוסייה גריאטרית שכזו.
מטרות הטיפול במצבי דה-קונדישנינג הן:
לעתים מצבי דה-קונדישנינג עלולים להוביל לקושי בתחומי תפקוד נוספים, כגון יכולת הדיבור או הבליעה ו/או ירידה במשקל. לשם כך ניתן להיעזר בקלינאית תקשורת למבוגרים או דיאטנית קלינית אשר מתמחה בטיפול באוכלוסייה גריאטרית.
מה ההבדל בין שיקום ביתי למרכז שיקום, ומה עדיף? קיימות שתי דרכים עיקריות לעבור תהליך שיקום לאחר דה-קונדישנינג, ובכלל. לכל אחת מהן יש את היתרונות והחסרונות שלה, והבחירה בין השתיים תלויה במספר גורמים: מצבו הרפואי של המטופל, רמת התמיכה בבית, נגישות להסעות והעדפות אישיות. אנחנו ב-Restart Therapy מתמחים בשיקום ביתי הכולל ביקורים של הצוות הרפואי/פרה רפואי המעניק טיפול אישי המותאם לצרכיו של המטופל. שיקום ביתי מתאים ומומלץ עבור קשישים שמצבם הבריאותי יציב, בעלי מערכות תמיכה טובות בבית, בעלי מוטיבציה גבוהה לחזור לתפקוד ועצמאות אופטימאליים, המעדיפים את הנוחות של הסביבה המוכרת להם.
כל התוכן באתר נכתב על ידי מטפלים מטעם Restart Therapy ומשקף את הידע והניסיון האישי והמקצועי של אותם מטפלים. עם זאת, תוכן האתר והמידע שמוצג בו אינו מהווה המלצה או ייעוץ רפואי ואינו מחליף התייעצות מקצועית אישית עם רופא או מטפל מוסמך. יישום המלצה או קבלת החלטה רפואית על סמך קריאה באתר הם על אחריות הקורא בלבד. כל הזכויות על תוכן האתר שמורות לRestart Therapy ולאסתי נעים-פלד. אין להשתמש או להעתיק תוכן או מידע מהאתר ללא אישור בכתב של אסתי נעים-פלד וללא קישור לאתר זה.
Ⓒ כל הזכויות שמורות ל-Restart Therapy
Produced by Webzilla