דף הבית / בדיקת FEES
בדיקת FEES, ובשמה המלא Fiberoptic Endoscopic Evaluation Of Swallowing, מבוצעת על ידי צוות המורכב מרופאת אא”ג מומחית לקול ובליעה וקלינאית תקשורת מומחית בבליעה. הבדיקה כוללת מספר שלבים ומטרתה לאבחן את בעיית הבליעה ולקבוע תוכנית טיפול מותאמת בהתאם לממצאי הבדיקה. בדיקת הבליעה האמינה והנגישה לכל, גם בבית המטופל, היא בדיקת FEES.
בשלב ראשון מתבצע תשאול במטרה לקבל את כל המידע הנדרש לגבי המטופל, בדגש על מחלות רקע, תרופות קבועות, אפיון הקשיים שהובילו לבדיקה ועוד. בשלב השני, תתבצע בדיקה אורומוטורית קלינית על ידי קלינאית התקשורת למבוגרים. במהלכה נבדקים מבנה ותפקוד (תנועתיות) איברי האכילה והדיבור (הכוללים את הלשון, הלחיים, השפתיים והחיך הרך), בדיקת רפלקסים, תנועת הגרון בעת הבליעה ובחינת השיעול. בשלב השלישי, מתבצעת בדיקה אנדוסקופית בעזרת סיב-אופטי גמיש (FOL- Fiber Optic Laryngoscpy) אשר מוחדר דרך האף ומאפשר הסתכלות ובדיקה של הלוע עד לתחילתו של קנה הנשימה. בשלב זה עדיין מדובר על הסתכלות בלבד. בשלב הרביעי והאחרון, מתבצעת בדיקת הFEES- באמצעות אותו סיב אופטי, אשר מאפשר לנו לראות את מסלול המזון בלוע תוך כדי אכילה. נותנים לנבדק לאכול סוגי מזון שונים, במרקמים שונים (מחית מוצק ונוזל) עם צבע מאכל, כך שניתן לאבחן ב"זמן אמת" את יכולת הבליעה, לאתר את הקשיים בבליעה ואת הגורמים להם, בפרט אם קיימת אספירציה או לא (מעבר של שאריות אוכל לקנה הנשימה בעקבות הקושי בבליעה). לאחר שאותרו הקשיים ותוך כדי הבדיקה, נבדקת יעילותן של שיטות בליעה מותאמות לצורך שיפור יכולת הבליעה של המטופל.
בתום הבדיקה הקלינאית תקשורת יכולה להמליץ על תוכנית התערבות מותאמת, על מנת לאפשר הזנה מיטבית ובטוחה.
בהתאם לתוצאות הבדיקה יומלץ:
אחת הסכנות בבעיות בליעה ודיספגיה היא שחלילה, עקב תפקוד לקוי של מנגנון הבליעה, חלק מהמזון נכנס לקנה הנשימה במקום לוושט, ומשם מגיעה לריאות- תופעה שנקראת אספירציה. גם אנשים בריאים יכולים לחוות לפעמים מצב שבו המזון מקדים קנה לוושט, ואז הם משתעלים ביעילות ומונעים מכניסת המזון לקנה ובהמשך לריאות. אצל אנשים אשר מנגנון הבליעה והשיעול שלו אינם עובדים באופן תקין, תכיפות אירועים מסוג זה גבוהים יותר וקיים חשש שהמזון יגיע עד לריאות ויגרום לדלקת ריאות.
מצב מסוכן נוסף שעלול להתרחש בעקבות בעיות בליעה ממושכות הוא מצב של ירידה במשקל ותת תזונה. מצב זה נצפה בדרך כלל אצל אנשים אשר נמענים מאכילה עקב הקשיים שלהם והחשש שלהם מחנק או השתנקות בזמן האכילה.
במידה וקיימת אספירציה קיים סיכוי לחלות בדלקת ריאות. סימנים מקדימים לכך כוללים: גרגור בעת אכילה או שתייה, שיעול בזמן או לאחר אכילה ושתיה, הופעת חום, צרידות או צרבת, וקשיי נשימה. בעת הופעת אחד או יותר מהסימנים האלו מומלץ לפנות לייעוץ של רופא אא"ג ו/או קלינאית תקשורת מומלצת אשר מתמחה בבליעה.
כל התוכן באתר נכתב על ידי מטפלים מטעם Restart Therapy ומשקף את הידע והניסיון האישי והמקצועי של אותם מטפלים. עם זאת, תוכן האתר והמידע שמוצג בו אינו מהווה המלצה או ייעוץ רפואי ואינו מחליף התייעצות מקצועית אישית עם רופא או מטפל מוסמך. יישום המלצה או קבלת החלטה רפואית על סמך קריאה באתר הם על אחריות הקורא בלבד. כל הזכויות על תוכן האתר שמורות לRestart Therapy ולאסתי נעים-פלד. אין להשתמש או להעתיק תוכן או מידע מהאתר ללא אישור בכתב של אסתי נעים-פלד וללא קישור לאתר זה.
Ⓒ כל הזכויות שמורות ל-Restart Therapy
Produced by Webzilla