מספר טלפון של Restart Therapy שיקום פרטי בבית הלקוח

אפזיה טיפול

אפזיה היא הפרעה נרכשת בשפה כתוצאה מנזק מוחי באזור ההמיספרה השמאלית של המוח. לרוב  בעקבות אירוע מוחי, אך גם בעקבות פגיעת ראש טראומטית, גידול מוחי וכדומה. האפזיה גורמת לאובדן מלא או חלקי של יכולת השימוש בכל ערוצי השפה – הבעה והבנה של שפה דבורה והבעה והבנה של שפה כתובה (כתיבה וקריאה).

טיפול באפיזה -Restart Therapy

האם ניתן לטפל באפזיה? מה הסיכוי שאדם עם אפזיה יחזור לדבר?

לרוב אפזיה היא דינאמית, וכמו במצבים ופגיעות אחרות, מוטוריות למשל, שיקום בהחלט יכול לעזור. היכולות השפתיות שנפגעות הולכות ומשתפרות עם הזמן ובזכות טיפול מתאים של קלינאית תקשורת אשר מתמחה בשיקום נוירולוגי. עם זאת, חשוב לציין כי שיקום הדיבור בעכבות אפזיה הנו תהליך איטי וממושך, אשר מתחיל בסמוך לפגיעה בתקופת השיקום באשפוז, ממשיך גם לאחר מכן עם החזרה הביתה, ולפעמים נמשך גם מעל לשנה.  

בשלב הראשון יש לבצע אבחון והערכה על ידי קלינאית תקשורת שמתמחה באפזיה, על מנת לזהות את סוג הפגיעה וחומרתה. לאחר מכן, בהתאם לממצאים הקלינאית תקשורת בונה תוכנית ברורה עם מטרות ויעדים במטרה לשפר את יכולות השפה והתקשורת בדרך היעילה והקצרה ביותר. 

יש עדויות הולכות ומצטברות לשיקום גם שנים לאחר הפגיעה המוחית. אינטנסיביות הטיפול היא המפתח להשגת פלסטיות מוחית ושיפור בתפקוד. כמובן שיש הרבה גורמים משתנים המשפיעים על יכולת השיקום השפתי כמו גיל המטופל, ומאפייני מיקום גודל וסוג הפגיעה המוחית. לכן, ההמלצה היא להתמיד בטיפולים משקמים של קלינאית תקשורת כל עוד יש דינמיקה חיובית וניתן לראות את השיפור.

אפזיה - טיפול על ידי קלינאית תקשורת מתאימה

קיימות שתי גישות טיפול עיקריות לטיפול באפזיה:

  1. הגישה הרמדיאלית, המתקנת: דוגלת בעיקר בתרגול חזרתי ואינטנסיבי של תרגילים מותאמים שמטרתם לשפר את יכולות השפה והדיבור שנפגעו ולאפשר תקשורת ברורה ומלאה ככל שניתן.
  2. הגישה המפצה: במקביל לעבודה על פי הגישה הראשונה, בעיקר במצבים בהם יכולות השפה אינן משתפרות כמצופה, הקלינאית תקשורת שמה דגש על מתן כלים שמסייעים למטופל להתמודד עם הקושי בדיבור ובהבנה של הסביבה ומתמקדת במציאת דרכי תקשורת חלופיים עם הסביבה.

הטיפול באפזיה הוא בהתאם לסוג האפזיה - קיימים 4 סוגים עיקריים:

  • אפזיה מוטורית: (אפזיה ע”ש ברוקה, האזור במוח שאחראי על יכולת הדיבור שלנו) החולים שסובלים מסוג זה של אפזיה מתקשים במציאת מילים ומדברים לרוב במשפטים קצרים, לא שוטפים, שלעתים מושמטות מהם מילים. עם זאת, ההבנה של חולי אפזיה מסוג זה לרוב שמורה והם מסוגלים להבין דברים שאומרים אנשים אחרים. החולים הללו מתקשים לבטא את רצונותיהם ולרוב חשים תסכול עקב כך.
  • אפזיה סנסורית: (אפזיה ע”ש וורניקה, האזור במוח שאחראי על יכולת ההבנה שלנו): חולה שסובל מאפזיה סנסורית יוכל לדבר באופן שוטף אך תוכן הדברים אינו ברור ואף הגיוני. לכן, למרות שיכולת הדיבור שלהם לכאורה תקינה, הסביבה לרוב אינה מצליחה להבין אותם והחולים מתקשים לבטא את רצונותיהם. נוסף על כך, הבנתו של חולה באפזיה מסוג זה נפגעת וכתוצאה מכך הוא מתקשה להבין אחרים. לחולים עם אפזיה סנסורית קושי גדול יותר להשתקם שכן הם מתקשים יותר למלא הוראות ולשתף פעולה עם המטפלים.
  • אפזיה גלובאלית: אפזיה שנגרמת מפגיעה נרחבת יחסית בהמיספרה השמאלית, ובאה לידי ביטוי בקרב 10% עד 30% מהאנשים עם אפזיה. מאופיינת בשילוב של אפזיה מוטורית ואפזיה סנסורית ופוגעת באופן קשה ביכולת הדיבור ובהבנת השפה. זוהי ללא ספק סוג האפזיה הקשה ביותר לטיפול ושיקום.
  • אנומיה: אפזיה שמתבטאת בקושי לשלוף מילים ושמות של אובייקטים מקבוצה מסוימת. למשל – קושי בשליפת פעלים בלבד או קושי בשליפת מילים מתחום מסוים (כמו בעלי חיים). התחושה של חולים במצב זה, שמודעים למצבם, היא שהמילה עומדת להם “על קצה הלשון."
Restart Therapy- שיקום דיבור ושפה על ידי קלינאית תקשורת באופן פרטי אצלכם בבית

השיקום והטיפולים כפי שניתנים היום במערכת הציבורית, במימון קופות החולים, הינם מוגבלים בזמן ובכמות. בדיוק לשם כך Restart Therapy הקימה מערך ארצי של קלינאיות תקשורת למבוגרים, שמתמחה, בין היתר, בטיפול באפזיה במסגרת השירות שאנו מעניקים תוכלו לשמור על תדירות אופטימאלית של טיפולים הנדרשת להשגת תוצאות רצויות, רצף טיפולי (ללא הפסקה של טיפול בין מסגרת אחת לשנייה) ולהמשיך את הטיפול גם בתום מיצוי זכויותיכם מול הקופה. כל הטיפולים שלנו מתבצעים באופן פרטי בבית המטופל, משך כל טיפול הוא 45 דקות, והטיפול מתבצע על ידי קלינאית תקשורת עם הכשרה וניסיון רב שנים בתחום.

בונוס - איך מומלץ לתקשר עם אדם אשר מאובחן עם אפזיה?

צוות הקלינאיות תקשורת של Restart Therapy הכין עבורכם רשימה של "עשה" ו"אל תעשה", כדי שתוכלו לתקשר בצורה מיטבית עם האדם שאתם אוהבים אשר מאובחן עם אפזיה.

מה כן כדאי לעשות:

  • מומלץ להשתמש בכל סוג של תקשורת לא מילולית: שימוש בג'סטות, לדוג': מחוות ידיים ותנועות ראש.
  • חשוב מאוד לשמור על קשר עין כשאתה מדבר עם אדם שלוקה באפזיה.
  • למרות הקושי, חשוב לשמור על שיח מילולי עם האדם הלוקה באפזיה. אך כדאי לדבר במשפטים קצרים עם מסרים פשוטים ולהמתין כמה שניות בין משפט למשפט.
  • חשוב להיאזר בסבלנות ולהמתין עד שהאדם הלוקה באפזיה מגיב.
  • מומלץ מאוד להיות בקשר עם הקלינאית תקשורת המטפלת באותו אדם ולקבל ממנה הדרכה וטיפים ספציפיים בהתאם להתקדמות שלו בטיפול.

מה לא כדאי לעשות:

  • משפטים מורכבים ומסרים שאינם קונקרטיים עלולים לבלבל את האדם הלוקה באפזיה, וליצור קושי תקשורתי כבר בתחילת השיחה.
  • יש להימנע מתיקון הדיבור של חולה האפזיה.
  • בעת שאדם הלוקה באפזיה מנסה להגיב, רצוי לא ל"הכניס" לו מילים לפה ולנסות להשלים לו משפטים. חשוב לתת לו זמן להגיב ולנסות להצליח בעצמו. במידה ובכל זאת מתקשה יש להציע את עזרתנו.
אם אדם הקרוב אליכם מאובחן עם אפזיה, מתקשה לדבר ולהבין אתכם, והטיפול במערכת הציבורית אינו מספיק בכדי לקדם אותו בתהליך השיקום – אל תישארו חסרי אונים. אנחנו מזמינים אתכם להתקשר אלינו לטלפון 077-9966400 ותחילה לקבל ייעוץ טלפוני ללא עלות או התחייבות ממטפל מוסמך שמבין באפזיה. בהמשך נוכל גם לעזור לכם למצות את כל האפשרויות שעומדות בפניכם על מנת להעניק לאותו אדם את הטיפול הטוב ביותר עבורו.
דילוג לתוכן