מספר טלפון של Restart Therapy שיקום פרטי בבית הלקוח

איך הבגדים שאנו לובשים משפיעים על תהליכי שיקום והחלמה?

בגד הינו כלי טיפולי לכל דבר באמצעותו אנו יכולים ללמוד רבות על האדם שנמצא מולנו. לבגדים שאנו לובשים השפעה רגשית וקוגניטיבית על הדרך בה אנו פועלים ביום יום

רובינו לבושים לאורך כל שעות היממה.  הבגד הוא עור שני לנו.  יש אנשים שילבשו בגדים מעור, אחרים מכותנה, יש אנשים שילבשו רק שחור ואחרים בגדים בשלל צבעי הקשת. יש שאוהבים בגדים צמודים ואחרים רחבים, יש שקונים באופנה מהירה ויש כאלה שצורכים יד שניה. המכנה המשותף לכולם הוא, שכולם לבושים. אז למה זה משתנה מאדם לאדם, למה אנחנו עסוקים בלבוש ובנראות החיצונית שלנו?

איך הבגדים שאנו לובשים משפיעים על תהליכי שיקום והחלמה? - Restart Therapy שיקום פרטי בבית הלקוח

הבגד משפיע על מידת ההשתתפות של האדם בחיי היומיום

הבגד פוגש את האדם החל מהצורך הבסיסי של כיסוי הגוף, עוזר להגדיר את האדם בהקשר חברתי לקבוצת השווים, מסייע לאדם לחבור לזוגיות, להתקבל לעבודה, ומסייע לאדם לממש את עצמו מבחינה רגשית. מחקרים מצאו כי לבגדים שאנו לובשים יש השפעה על היכולות הקוגניטיביות שלנו ומצבנו הרגשי. מחקרים נוספים מתארים, כי השתתפותם החברתית והתעסוקתית של אנשים עם מוגבלות, בשלבי חיים שונים, נפגעת עקב חסמים תרבותיים, פיזיים, תחושתיים וקוגניטיביים בתחום הלבוש.

הבגד ככלי טיפולי שיקומי

בגד הינו כלי טיפולי לכל דבר באמצעותו אנו יכולים ללמוד רבות על האדם שנמצא למולינו. הבגד בונה זהות עצמית, מחבר אותנו למגדר, גיל, מעמד סוציואקונומי ותפקיד ובכך מקנה תחושה של שייכות. כאשר אדם חווה תהליך של מחלה, לעיתים הדרך בה הוא מתלבש משתנה עקב נסיבות שונות. לעיתים האדם לא יכול להתלבש לבד או ללבוש את הבגדים שהיה רגיל ללבוש, לעיתים הוא לא מוצא בגדים שהוא יכול ללבוש לבד ואז הוא מתלבש "במה שיש" אך לא במה שהיה בוחר ללבוש. מצב כזה יכול לגרום לאדם לאבד את הזהות האישית שלו ולהימנע מלהשתתף במרחבים בהם היה משתתף בעבר. יש מצבים בהם אנשים ממשיכים להתלבש בהתאם לתפקיד בו היו לאורך שנים למרות, שהעיסוק שלהם השתנה בעקבות המחלה וזאת בכדי לשמור על הזהות האישית שלהם. 

Restart Therapy - איך הבגדים שאנו לובשים משפיעים על תהליכי שיקום והחלמה?

הבגד בעולם העבודה – חזרה לעבודה לאחר שיקום

לפני כשנה נפגשנו בזום. קבוצה של 6 נשים, הנמצאות בתהליך החלמה מסרטן, כל אחת והאתגר שלה. הן השתתפו בתוכנית המקנה להן כישורים לחזור לעולם העבודה וביקשו הדרכה של סטייליסטית, בכדי להתגבר על האתגרים שפגשו אותן. חלקן עברו כריתה של איבר, אחרות השמינו ויש שרזו מאוד. יש כאלה שהיו חלשות יותר ויש כאלה שכבר לא היו מסוגלות להשתלב במקצוע בו עסקו לפני המחלה.  האחראית על התוכנית, שהכירה בשילוב הייחודי שאני עושה, בין עולם התוכן של הרפוי בעיסוק, הסטיילינג והפסיכולוגיה, חשבה שאוכל לתת מענה לנשים. 

במהלך המפגשים, שוחחנו על קווים מנחים ללבוש בעולם העבודה (גזרה וצבעים של בגדים), שוחחנו על התאמות בלבוש שהנשים צריכות בעקבות המחלה והצעתי להן פתרונות. דיברנו על זהות מקצועית וכיצד, הבגד יכול לשרת את הבחירות של כל אחת. בנוסף, הנשים ביקשו לקבל כלים לסידור ארון מיטבי.

ארון הבגדים כמראה לנפש

מהתיאור של הנשים עלה כי ארון הבגדים של כולן היה בבלגאן, ממש כמהווה מראה לתהליך הסוער שהן עברו מבחינה רגשית ופיזית בתקופת המחלה. היה שם ערב רב של בגדים בגדלים ובסגנונות שונים כביטוי לגלים שחוו במחלה. הסדר שהן רצו לעשות בארון הבגדים, היווה ביטוי לשלב הרגוע בו הן נמצאו בזמנו, שלב של רגיעה וזמן להתבוננות.

הבגד הינו אמצעי להבעה אישית ומאפשר לנו להציג את עצמינו ללא מילים. לבגד יש כוח והוא מהווה כלי לחיזוק הביטחון העצמי ולשיפור דמוי הגוף שלנו. הבגד מראה את הגוף שלנו אך יכול גם להסתיר. בראייה שלי, לבגד יש ייצוג שאנו מעניקים לו ובכך הוא מאפשר לנו לשאוב כוחות אלה אלינו פנימה ולבטא את שאנו חשים בסביבה בה אנו פועלים. סטיילינג אישי בגישת הסטיילינג תרפי מאפשר עבודה עם האדם על החיבור בין המהות לנראות.

סטיילינג תרפי Styling Therapy

ד"ר טלי סטולובי, שפיתחה את גישת הסטיילינג תרפי, אומרת כי "כל בגד מייצג איזו מחשבה או תפיסה לגבי עצמנו, ערך או רגש מסוים. ולכן בגדים הם כלי כל כך טוב לשינוי בכל תחומי החיים".

לבגד מימד תפקודי אך מעבר לכך, רגשי וקוגניטיבי. ממדים, שאם נדע כיצד לזהות אותם, הם יכולים להוות בשבילנו, המטפלים, גשר לתקשורת עם הלקוחות (המטופלים). תקשורת שתוביל להבנת תהליכים אותם עוברים הלקוחות במרחבים השונים.

תהליך הליווי שלי כולל: שאלון אישי, הבנת המקום הרגשי והתפקודי בו נמצא האדם, הכרות עם השאיפות האישיות בתחומי החיים השונים ובירור כיצד האדם רוצה להתבטא כלפי חוץ. לאחר הבנת הצרכים, האדם מקבל כלים להתאמת הבגדים והאביזרים כך שיתאימו לתפקוד שלו, לומד כלים שעוזרים לו לשפר את ההשתתפות ואת הרושם הראשוני שהוא עושה, בכל מרחב בו הוא נמצא. בגדים זה כיף, עבודה על נראות חיצונית היא אתגר משחרר, שרלוונטי לכולם- למי שרוצה להחזיר לעצמו שגרת חיים שהייתה לפני הפציעה/המחלה, למי שרוצה להתקבל לעבודה חדשה ולמי שמחפש זוגיות ועוד. הליווי מתאים לאנשים עם וללא מוגבלות בכל גיל.

*הכתבה נכתבה בלשון זכר אך רלוונטית כמובן לשני המינים.

Restart Therapy - סטיילינג תרפי

תכירו את עינת דותן זך, מרפאה בעיסוק (תואר שני) וסטייליסטית אישית. אוהבת אנשים, אתגרים ובגדים, והשילוב של השלושה יוצר דברים חדשים ועדכניים. בעברה, ניהלה עינת תוכניות של משרד הרווחה בהקשר של תעסוקה לאנשים עם מוגבלות. היום, היא מרצה ומרכזת קורסים בבית הספר המרכזי של משרד הרווחה (מנהל מוגבלויות), מורשת נגישות שירות ונגישות צדק, מלווה סטודנטים עם מוגבלות בעולם העבודה החופשי, פעילה למען אופנה מכלילה- אופנה שמתאימה לכולם ומייעצת לחברות אופנה בתחום.

דילוג לתוכן