מספר טלפון של Restart Therapy שיקום פרטי בבית הלקוח

שיקום ראייה לאחר אירוע מוחי

שיקום ראייה הוא תחום טיפול ספציפי אשר עוסק באבחון וטיפול בליקויים בתפקודי ראייה כתוצאה מפגיעות במערכת העצבים המרכזית. למעשה, שיקום ראייה יעיל בכל מקרה של פגיעה בראייה ותפקודי ראייה כתוצאה מפגיעה של מערכת העצבים המרכזית, כגון אירוע מוחי, פגיעת ראש טראומטית, גידול מוחי, מחלה זיהומית במוח, או מחלות נוירולוגיות כמו טרשת נפוצה, פרקינסון או דמנציה.
תוכניות לשיקום ראיה לאחר אירוע מוחי ב Restart Therapy מתבצעות על ידי מרפאות בעיסוק המתמחות בתחום, בליווי והנחייה של נוירואטפטומטריסט.

שיקום ראייה לאחר אירוע מוחי - Restart Therapy שיקום פרטי בבית הלקוח

מדוע בכלל נגרמת פגיעה בראייה בעקבות אירוע מוחי?

המוח שולט ואחראי על כל תפקודי הגוף השונים שלנו הכוללים ביניהם גם את הראייה שלנו. מערכת הראייה כוללת את העיניים ואת עצבי הראייה אשר מעבירים את המידע אל מרכז הראייה הנמצא באונה האוקסיפיטלית (החלק האחורי של המוח) אשר יודע כיצד לעבד ולהשתמש במידע הזה על מנת לאפשר לנו לזהות אנשים, חפצים, מרחקים, צורות וצבעים, ולפעול בהתאם לכל מה שחוש הראייה שלנו קולט.
לכן, כל פגיעה במוח, למשל אירוע מוחי, עלולים לגרום לפגיעה גם במערכת הראייה.

פגיעות שכיחות בתפקודי ראייה לאחר אירוע מוחי הן:

• כתמים בשדה הראייה
• קושי במיקוד מבט
• רגישות יתר לאור
• המיאנופסיה- אובדן של חצי משדה הראייה
• ראייה מטושטשת
• דיפלופיה- ראייה כפולה
• אגנוזיה- קושי בזיהוי ושיום חפצים
• "הזנחת צד" Neglect
• ניסטגמוס- ריצוד של העיניים

שיקום ראייה לאחר אירוע מוחי בידי צוות רב מקצועי

תפקידו של שיקום ראייה לאחר אירוע מוחי הוא למזער את ליקויי הראייה הספציפיים ולשפר את התפקוד הכללי, בדגש על תפקודים אשר נפגעו בעקבות הליקויים בתפקודי הראייה.

ההמלצה שלנו ב-Restart Therapy- שיקום פרטי בבית הלקוח, היא שתהליך שיקום הראייה יתבצע על ידי צוות רב מקצועי הכולל: נוירואופטמיטריסט, נוירואופטלמולוג ומרפאה בעיסוק.
1. נוירואופטלמולוג הוא רופא המתמחה בהפרעות ראייה שמקורן בפגיעה במערכת העצבים המרכזית. בדרך כלל מדובר ברופאים בעלי התמחות ברפואת עיניים או נוירולוגיה אשר עברו השתלמות בנוירואופטלמולוגיה. תפקידו של הנוירואופטלמולוג בתהליך השיקום הוא לאבחן ולעקוב אחר הליקוי הראייתי ולפקח על הטיפול.
בדיקה נוירואופטלמולוגית כוללת תשאול לגבי הרקע הרפואי, בירור לגבי תלונות אופייניות כמו כאב באזור העין, כאבי ראש, כפל ראייה, הפרעות בשדה הראייה ואיבוד ראייה פתאומי חולף ובדיקות ראייה. בדיקות הראייה כוללות בדיקת תנועות עיניים, בדיקת חדות הראייה, בדיקת שדות ראיה (ניתן לבצע באופן ידני או ממוחשב) ועוד. בהתאם לתוצאות הבדיקות הרופא ממליץ על הטיפול הנדרש.
2. נוירואופטומטריסט הוא אדם בעל רישיון לעסוק באופטומטריה אשר עבר השתלמות בטיפול בעיות בראייה שמקורן בפגיעה במערכת העצבים. נוירואופטומטריסט הוא אינו רופא אך הוא כן מוסמך בהתאמת עדשות מגע ו/או משקפיים ובהתאמת פתרונות לשיקום ראייתי לפי הצורך.
3. מרפאה בעיסוק בוגרת קורס שיקום תפקודי ראייה. תפקיד המרפאה בעיסוק להעריך את השפעת הלקות הראייתית על התפקוד הבסיסי היומיומי והמורחב, עם דגש על תפקודים הדורשים מיקוד ראייתי. יושם דגש על בטיחות בתפקוד ועל התחום התעסוקתי ותתבצע הערכה קוגניטיבית בהתאם לצורך.

שיקום ראייה לאחר אירוע מוחי - Restart Therapy שיקום בבית

טיפול בריפוי בעיסוק הכולל גם שיקום ראייה לאחר אירוע מוחי יתמקד במספר תחומים

1. תרגול אקטיבי לשיפור תנועות עיניים יחד עם המטופל והדרכת המטופל לתרגול עצמי.
להורדת תרגיל לתרגול עצמי לשיפור תנועת מעקב עיניים
להורדת דף הוראות לבדיקה עצמית למיקוד מבט
להורדת תרגיל לתרגול עצמי לשיפור מיקוד מבט ושדה ראיה היקפי
2. התאמת הסביבה הביתית והתאמת אביזרי עזר להגברת התפקוד היומיומי.
3. תרגול קוגניטיבי לשיפור ליקויים בתפקודי ראייה גבוהים. במצב של ליקוי בתפקודי ראייה גבוהים המטופל רואה טוב אבל המוח שלו מתקשה לעבד ולזהות את מה שהוא רואה. ליקויים בתפקודי ראייה גבוהים כוללים הפרעות בתפיסה החזותית והתפיסה המרחבית, למשל אגנוזיה*, וקושי נרכש בקריאה או בכתיבה.
4. טיפול במצב של Neglect.

*אגנוזיה – תופעה בה האדם אינו מזהה אובייקטים המוצגים לפניו. הוא מסוגל לתאר את האובייקט ואפילו לומר מה עושים איתו אך הוא לא יוכל להגיד את שמו. למרות שהוא מכיר אותו. עם זאת, הוא כן, יידע לזהות אותם על ידי שימוש בחוש המישוש או חוש השמיעה. אם גם כשהיא נוגעת בחפץ היא עדיין לא מזהה את החפץ אז זו לא אגנוזיה, שהיא ספציפית לראייה.

טיפול ריפוי בעיסוק למבוגרים עם ליקויים בשדה הראייה

הסיבה העיקרית בעקבותיה אנשים פונים אלינו ל-Restart Therapy שיקום ראייה לאחר אירוע מוחי היא פגיעה בשדה הראייה. השכיחה ביותר היא המיאנופסיה.

מהי המיאנופסיה ומה ההבדל בינה לבין "הזנחת צד"?
כשליש מהאנשים שעברו אירוע מוחי בצד ימין של המוח וברבע מהאנשים שעברו אירוע מוחי בצד שמאל של המוח ידווחו על פגיעה בשדה הראייה, הנקראת המיאנופסיה. המיאנופסיה מתבטאת באובדן של חצי משדה הראייה. מיקום הפגיעה קובע אם אובדן שדה הראייה יופיע בעין אחת או בשתי העיניים. הפגיעה הזו עלולה להתרחש גם רק ברבע משדה הראייה ואז היא נקראת קואדריאנופסיה.

איך המיאנופסיה באה לידי ביטוי? אדם עם המיאנופסיה ימנית למשל, בעת שהוא מיישר מבט על אובייקט מסוים מלפניו הוא קולט רק חלק משדה הראייה, ככה שכל מה שקורה בצד הימני הוא פשוט לא רואה. על מנת לראות את מה שנמצא בצד ימין עליו להפנות את המבט או את הגוף ימינה.

במקרה של "הזנחת צד" Neglect, המצב דומה בכך שהאדם עלול לאבד חלק משדה הראייה (הצד הנגדי לצד שנפגע במוח). ההבדל הגדול, והמשמעותי מבחינת הטיפול, הוא שאותו אדם אינו מודע לכך שהוא אינו רואה חלק משדה הראייה הרגיל, ולכן הוא גם לא יפנה את מבטו לאותו צד כדי להשלים את התמונה, אלא אם הוא יקבל הנחיה מפורשת לכך מאדם אחר.
"הזנחת צד" נגרמת למעשה כתוצאה מפגיעה באונה הפריאטלית האחראית על הפניית קשב לראייה (קשב מרחבי). כלומר, כתוצאה מפגיעה בצד הימני של המוח, הוא אינו מפנה כלל קשב (תשומת לב) לכל מה שמתרחש בשדה הראייה הנגדי לפגיעה.
דוג' לציור שעון של אדם עם Neglect:

טיפול ריפוי בעיסוק למבוגרים עם ליקויים בשדה הראייה - Restart Therapy שיקום פרטי בבית הלקוח

אם כך, הטיפול בהמיאנופסיה ובNeglect שונה זה מזה.
במקרה של המיאנופסיה 20% מהאנשים יחלימו באופן ספונטאני ב-6 החודשים הראשונים. לרוב לאחר 6 חודשים אין החלמה, ואז מה שעוזר לאותם אנשים הוא מנגנון הפיצוי של הזזת הראש או הגוף. הטיפול במצב של המיאנופסיה הוא הדרכה לתרגול עצמי של סדרת תרגילים שמטרתם להקטין את החלק שבו שדה הראייה פגום.
במקרה של Neglect הטיפול מתמקד בהגברת המודעות לבעיה. במידה וישנה גם פגיעה במודעות בדרך כלל הדרך להתמודד עם הבעיה היא בהתאמת הסביבה ושימוש ברמזים סביבתיים להגברת ההתייחסות לשדה הראייה הפגוע, והדרכת מטפלים עיקריים ובני משפחה להתנהלות יעילה עם המטופל. במקרים קשים של Neglect מומלץ על טיפול בעזרת התאמת משקפי פריזמה על ידי נוירואופטומטריסט.

לסיכום, רוב רובו של התפקוד שלנו מסתמך על הראייה שלנו, כגון יכולת הניידות שלנו, קריאה, כתיבה, שימוש במחשב, נהיגה ועוד. לכן קיימת חשיבות רבה מאוד בשיקום ראייה לאחר אירוע מוחי.

Restart Therapy שיקום פרטי בבית ממליץ על בדיקה אצל נוירואוטלפמולוג או נוירואופטמטריסט בכל מקרה שבו אדם חש שינוי בראייה לאחר אירוע מוחי. קיימות מספר מרפאות לשיקום תפקודי ראייה ברחבי הארץ. אנחנו ב-Restart Therapy מעניקים טיפולי ריפוי בעיסוק הכוללים גם שיקום ראייה באופן פרטי בבית המטופל. להתייעצות עם מרפאה בעיסוק המתמחה בשיקום תפקודי ראייה הנכם מוזמנים להתקשר אלינו לטלפון שמספרו 077-9966400. ניתן גם להשאיר את הפרטים שלכם באתר ואנו נחזור אליכם בהקדם.

דילוג לתוכן