דף הבית / שיקום זיכרון לאחר אירוע מוחי
זיכרון הוא תפקוד מרחבי של המוח, כלומר יכולת הזיכרון שלנו מערבת מספר אזורים שונים במוח. לכן, כל נזק הנגרם למוח, לרבות, נזק הנגרם כתוצאה מאירוע מוחי, עלול להוביל לפגיעה בזיכרון. ואכן, בעיות זיכרון ברמות שונות שכיחות מאוד לאחר אירוע מוחי. לפעמים הפגיעה היא קלה וניתנת להבחנה רק על ידי מבחנים מיוחדים או בסיטואציות מורכבות או שאינן מוכרות לאדם; במקרים אחרים הפגיעה בזיכרון בולטת יותר ומשפיעה מאוד על התפקוד ועל היכולת להשתקם. פגיעה בזיכרון יכולה לגרום לקושי רב לתפקד באופן נורמלי בחברה, בסביבה המשפחתית ובמקום העבודה.
אנשים הסובלים מפגיעה בזיכרון לאחר אירוע מוחי נאלצים ללמוד להתמודד עם המצב על מנת לאפשר לעצמם לקיים אורח חיים עצמאי ואחראי. לשם כך, במקרים רבים מופנים החולים לריפוי בעיסוק, על מנת ללמד אותם להתמודד עם המצב, ולהתאים את חייהם למצב של הפרעה בזיכרון.
אחת הדרכים להתמודד עם בעיות בזיכרון היא על ידי שימוש בעזרים חיצוניים ואסטרטגיות פנימיות לשיפור הקשב והריכוז, יכולת ההתארגנות, ויעילות תהליכי החשיבה שלנו. זאת במטרה לעזור לנו לזכור טוב יותר את המידע שאנו רוצים לזכור ולשפר את היכולת שלנו לשלוף את המידע הזה מהזיכרון בו ברגע בקלות ובמהירות.
תהליך הלמידה הזה מתבצע בטיפולי הריפוי בעיסוק. מערך השיקום של Restart Therapy מספק את השירות הזה בכל הארץ, על ידי מרפאות בעיסוק אשר מתמחות במדעי המוח והקוגניציה ובעלות הכשרה וניסיון בטיפול ושיקום קוגניטיבי לאחר אירוע מוחי ופגיעות נוירולוגיות אחרות, כמו מחלת הפרקינסון ודמנציה.
שיקום זיכרון לאחר אירוע מוחי הינו תהליך, ולרוב אף תהליך ממושך. שיקום זיכרון בדרך כלל דורש הסתגלות לדפוסי חשיבה והתנהגות שונים ממה שהאדם היה נהוג להשתמש בהם טרם האירוע המוחי. לרוב נדרש גם שינוי בהרגלים, דבר שעלול להיות מאתגר גם עבור אדם בריא. כמו כן, העובדה שהזיכרון לטווח קצר על פי רוב פגוע, קיים קושי ללמוד דברים חדשים, ולכן נדרשת עבודה טיפולית משמעותית, והרבה מאוד חזרות על מנת להפנים ולהטמיע את תהליך הלמידה בזיכרון שלנו, ולהכניס אותו לשגרת חיינו.
אם תשאל אדם לאחר אירוע מוחי, מה השתנה מאז האירוע ומה הכי מפריע לו בתפקוד, רוב הסיכויים שהוא יענה: "יש לי בעיות בזיכרון".
רוב האנשים, אשר סובלים מפגיעה קוגניטיבית אחרי אירוע מוחי יגידו שיש להם בעיה בזיכרון, ויתקשו להעלות בעיות נוספות, אמנם הן לבטח קיימות. בדרך פגיעה קוגניטיבית מתבטאת בעיקר בבעיות בזיכרון אך למעשה היא מתבססת על מגוון רחב יותר של יכולות קוגניטיביות שנפגעו.
בעיות קוגניטיביות שכיחות לאחר אירוע מוחי כוללות:
מערך השיקום הביתי של Restart Therapy הרכיב צוות מיוחד של מרפאות בעיסוק אשר מתמחות בשיקום נוירולוגי ושיקום קוגניטיבי בגיל המבוגר, אשר פועל כיום בפריסה ארצית.
קיימת חשיבות רבה לאבחון של פגיעה בזיכרון, מכיוון שהיא משפיעה באופן משמעותי על התפקוד היום יומי, ודורשת הכוונה מתאימה וטיפול. במקרים מסוימים, אנשים הסובלים מבעיות בזיכרון כלל לא יודעים על כך, ולא מודעים לבעייתיות שבמצבם.
על מנת לאבחן ולקבוע מהי מידת הפגיעה בזיכרון, ניתן לבצע מספר מבחני זיכרון אשר מטרתם לספק ציון אובייקטיבי לרמת הזיכרון לטווח הקצר והארוך. בנוסף, המרפאה בעיסוק נעזרת בתצפית על ביצועי המטופל בסיטואציות יומיומיות שונות, על מנת להעריך מהן היכולות השמורות ומהן היכולות הפגועות יותר.
מטרת האבחון היא לקבוע כיצד הבעיות בזיכרון משפיעות על חיי היומיום של המטופל, ומסייעות למרפאה בעיסוק לקבוע מטרות טיפול ולבנות תוכנית טיפול הכוללת עבודה מטה-קוגניטיבית, רכישה של אסטרטגיות ועזרים לשיפור הזיכרון והתאמת תוכנית תרגול עצמי לאימון ושיקום היכולות הקוגניטיביות השונות, בפרט הזיכרון.
כל התוכן באתר נכתב על ידי מטפלים מטעם Restart Therapy ומשקף את הידע והניסיון האישי והמקצועי של אותם מטפלים. עם זאת, תוכן האתר והמידע שמוצג בו אינו מהווה המלצה או ייעוץ רפואי ואינו מחליף התייעצות מקצועית אישית עם רופא או מטפל מוסמך. יישום המלצה או קבלת החלטה רפואית על סמך קריאה באתר הם על אחריות הקורא בלבד. כל הזכויות על תוכן האתר שמורות לRestart Therapy ולאסתי נעים-פלד. אין להשתמש או להעתיק תוכן או מידע מהאתר ללא אישור בכתב של אסתי נעים-פלד וללא קישור לאתר זה.
Ⓒ כל הזכויות שמורות ל-Restart Therapy
Produced by Webzilla