דף הבית / שיקום הליכה לאחר אירוע מוחי
אחד היעדים הבסיסיים בשיקום לאחר אירוע מוחי הוא הליכה בטוחה למרחקים קצרים בסביבה ביתית, ובהמשך למרחקים ארוכים יותר גם מחוץ לבית.
קיימות סיבות מגוונות אשר עלולות להוביל לקשיים בהליכה לאחר אירוע מוחי ולרוב ישנה יותר מסיבה אחת, או שילוב של מספר סיבות יחד, לכן מומלץ על שיקום הליכה לאחר אירוע מוחי בידי פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון רב בשיקום נוירולוגי וטיפולי פיזיותרפיה שיקומית.
קשיים בהליכה על רקע פגיעה מוטורית – נובעים כתוצאה מירידה משמעותית בכוח השרירים ברגל. לרוב קיימת גם חולשה בשרירי הבטן והגב (שרירי הליבה) אשר מייצבים את מרכז הגוף וחיוניים לשמירה על שיווי משקל תוך כדי ההליכה. דבר נוסף שחשוב מאוד לקחת בחשבון היא הפגיעה במתח השרירים, למשל ספסטיות (טונוס מוגבר) ברגל, אשר אופייני מאוד לאחר אירוע מוחי ועלול גרום להפרעה בתנועה של הרגל. יש לזכור שגם חולשת שרירים כללית בעקבות אשפוז ממושך או שכיבה ממושכת במיטה עלולה להוביל לקשיים בהליכה לאחר אירוע מוחי.
קשיים בהליכה על רקע פגיעה תחושתית – נובעים כתוצאה מתחושה ירודה בכף הרגל או הפרעות תחושה כמו זרמים ברגל או תחושת נימול ברגל בזמן ההליכה או כתוצאה מתחושה עמוקה לקויה ברגל אשר מקשה על המוח למקם את הרגל במרחב, כלומר שבזמן הליכה, המוח שלו לא יידע לחשב נכון את אורך הצעד, מיקום בו כף הרגל נוחתת ולהתחשב במכשולים בדרך.
קשיים בהליכה על רקע בעיות ראייה – בעיות בראייה שכיחות מאוד לאחר אירוע מוחי ובשנים האחרונות קיימת מודעות גוברת לנושא במסגרת תהליך השיקום וטיפולי הפיזיותרפיה. בעיות בראייה כמו תפיסת עומק לקויה, אובדן שדה ראייה או קושי במיקוד הראייה עלולים לפגוע באיכות ובבטיחות של ההליכה. לקריאה נוספת על שיקום ראייה לאחר אירוע מוחי.
קשיים בהליכה עלולים להופיע ו/או להחמיר גם בעקבות סיבות שאינן מוטוריות-תחושתיות, למשל בעקבות סחרחורות או חוסר יציבות בעמידה, בעקבות כאב (למשל כאבי גב), עייפות כללית, או כל מחלה/בעיה ברקע הרפואי של המטופל טרם האירוע המוחי (למשל בעיות ברכיים או בעיה אורתופדית אחרת).
בדרך כלל ניתן להשיב את יכולת ההליכה מסוימת לאחר אירוע מוחי, עם אביזר עזר או בלעדיו, למעט במצבים קשים במיוחד. בשל חשיבות ההליכה מבחינה תפקודית ובעיקר מבחינת המטופל מבחינת תחושה כללית ובפרט תחושת הביטחון שלו, הפיזיותרפיסטים הפרטיים של Restart Therapy דוגלים בהתחלת תרגול ההליכה מוקדם ככל האפשר, תוך שמירה מוקפדת על עקרונות של תפקוד ובטיחות.
תהליך שיקום הליכה לאחר אירוע מוחי חייב להיות הדרגתי ומבוקר:
תרגול הליכה יהיה תמיד בגישה פונקציונאלית, כלומר יעילה מהבחינה שהיא תאפשר למטופל להגיע ממקום למקום בטוחה מבחינת הפחתת הסיכון שלו לנפילה תוך כדי ההליכה ואיכותית מבחינת שימוש במבני הגוף המשתתפים בהליכה בצורה נכונה שלא תגרום לנזק או כאב לאותו מבנה.
Restart Therapy דוגלים בשיקום ביתי בסביבה הטבעית בה האדם חי ומתפקד. תרגול הליכה בסביבה הביתית מאפשר הסתגלות נוחה ויעילה יותר מכמה סיבות:
1. סביבת הבית מוכרת למטופל ולכן תחושת הביטחון שלו בזמן ההליכה גבוהה יותר.
2. סביבה הבית היא סביבה מבוקרת, כלומר יש מידה רבה של שליטה על המתרחש בה. ולכן היא גם בטוחה.
עם זאת, מאחר וסביבת הבית שונה מאוד מהסביבה הקלינית במרכז השיקום או המכון (הרבה פעמים הרצפה חלקה מידי, אי אפשר לתרגל קודם עם מקבילים למשל או רתמה או אפילו עם עוד מטפל ליתר בטחון), חשוב מאוד שהשיקום בבית יתבצע על ידי פיזיותרפיסט מוכשר ומיומן ובעל ניסיון של שנים בשיקום בכלל ושיקום ביתי בפרט.
על כל מקרה הבית הוא הסביבה בה המטופל חי, ובה הוא גם יצטרך לתרגל את ההליכה מחוץ לשעות הטיפול בזמנו הפנוי. לכן תרגול הליכה בבית עם פיזיותרפיסט מוסמך של Restart Therapy היא הדרך הטובה והיעילה היותר להשיג הליכה בטוחה בבית.
כל התוכן באתר נכתב על ידי מטפלים מטעם Restart Therapy ומשקף את הידע והניסיון האישי והמקצועי של אותם מטפלים. עם זאת, תוכן האתר והמידע שמוצג בו אינו מהווה המלצה או ייעוץ רפואי ואינו מחליף התייעצות מקצועית אישית עם רופא או מטפל מוסמך. יישום המלצה או קבלת החלטה רפואית על סמך קריאה באתר הם על אחריות הקורא בלבד. כל הזכויות על תוכן האתר שמורות לRestart Therapy ולאסתי נעים-פלד. אין להשתמש או להעתיק תוכן או מידע מהאתר ללא אישור בכתב של אסתי נעים-פלד וללא קישור לאתר זה.
Ⓒ כל הזכויות שמורות ל-Restart Therapy
Produced by Webzilla