דף הבית / ריפוי בעיסוק לאחר אירוע מוחי
אירוע מוחי בגיל המבוגר עלול לגרום לפגיעה מוטורית, תחושתית, קוגניטיבית, תקשורתית ורגשית. לריפוי בעיסוק יש חלק משמעותי בטיפול בכל אחד מתחומי התפקוד הנ"ל.
חדש באתר! PLAYBALL: כדור אימון מהפכני המסייע בשיקום לאחר אירוע מוחי
הכדור החכם מבית PLAYWORK משלב תרגול שיקומי 'חכם' וטכנולוגיית IOT (האינטרנט של הדברים) כדי להפוך את השיקום לחוויה מאתגרת ומהנה!! לפרטים נוספים לחצו : PLAYBALL
• תפקודי ידיים – הערכה של תפקודי ידיים מבחינת טווח תנועה, כוח שריר, מת שריר (טונוס), תחושה (שטחית ועמוקה), קואורדינציה ומוטוריקה עדינה. הטיפול מתמקד בשיפור התנועתיות של היד והיכולת להשתמש בה ולאחוז עימה חפצים. יכולת זו נפגעת לרוב בעקבות חולשת שרירים וטונוס מוגבר (ספסטיות) או חלש מדי, היעדים בטיפול הם הפחתת טונוס מוגבר, אימון ושיפור התחושה ביד ושיפור השליטה המוטורית ביד. לקריאה נוספת על טיפול בהפרעות תחושה וירידה תחושתית.
• תפקוד קוגניטיבי – הערכה קוגניטיבית מתבצעת על ידי מילוי שאלונים וביצוע משימות ומטלות קוגניטיביות אשר ממפות את הקשיים הקוגניטיביים בתחום הזיכרון, הקשב והריכוז, מהירות עיבוד המידע, התפיסה החזותית והמרחבית, תפקודי ראייה ותפקודים אקזקוטיביים (תכנון, פתרון בעיות, יזימה, גמישות מחשבה ועוד). בתום הערכה המרפא/ה בעיסוק בונה תוכנית טיפול קוגניטיבי הכוללת הדרכה, אימון ותרגול במטרה לשפר את כל אותן יכולות שנמצאו לקויות (ביחס לנורמה), במטרה לשפר את התפקוד היומיומי ולאפשר חזרה לשגרה.
• תפקוד יומיומי (ADL- Activities of Daily living) – פגיעה בתפקוד המוטורי ו/או הקוגניטיבי עלולה להוביל לקשיים בתפקוד עצמאי ו/או בטיחותי ביומיום. תפקיד המרפאה בעיסוק הוא לבצע הערכה תפקודית מקיפה, אשר קובעת אילו פעולות המטופל יכול או לא יכול לבצע בעצמו ובאילו פעולות הוא נדרש לעזרה ומהי מידת העזרה. לאחר מכן, במסגרת הטיפול המרפא/ה בעיסוק תבצע עם המטופל תרגול של כל אותן הפעולות בהן הוא מתקשה או נזקק לעזרה במטרה להפחית את הקושי ואת מידת העזרה (מאדם נוסף) לה הוא נחוץ. ההתמקדות היא תחילה בתפקודים בסיסיים כמו רחצה, לבוש, אכילה, שמירה על היגיינה ותפקוד בשירותים. בהמשך, התרגול יתבצע גם עבור תפקודים מורכבים יותר כמו הכנת אוכל, קניות, ניהול משק בית, נהיגה, פנאי ועבודה.
• התאמת סד מנוחה ליד – במקרה של פגיעה במתח השרירים (טונוס), אשר אינה מאפשרת תנועה אקטיבית מלאה, מומלץ על שימוש בסד בזמני מנוחה ובלילה, על מנת לשמור על מנח פונקציונאלי ועל מנת לשמור על האורך והאלסטיות של השרירים בזמן שהיד מנסה להחלים. במקרה של שיתוק ביד, לרוב מומלץ על סד מנוחה לכל אורך היממה. התאמת סד מנוחה (קיימים סוגים שונים) מתבצעת על ידי מרפאה בעיסוק. לקריאה נוספת על התאמת סד מנוחה.
• תקשורת – אדם אשר עבר אירוע מוחי עלול לחוות קושי להביע את רצונותיו ומחשבותיו בעקבות קושי בדיבור, פגיעה שפתית או פגיעה קוגניטיבית. לעתים קיים שילוב של כל השלושה יחד, במקרה כזה אותו אדם יזדקק לטיפול משולב של מרפא/ה בעיסוק יחד עם קלינאית תקשורת למבוגרים מטעם Restart Therapy. מטרת הטיפול היא לשפר את היכולת של המטופל להבין את מה שנאמר לו ולהביע באופן מילולי ו/או בלתי מילולי את שרוצה לומר, למשל דרך כתיבה או ג'סטות. ניתן להתאים דרך חלופית לתקשורת המילולית על מנת לאפשר הבעה של רצונות, על ידי התאמה של לוח תקשורת או שימוש בטכנולוגיה מסייעת. ההתאמה של הציוד הנדרש, ההדרכה לגבי השימוש ותרגול השימוש בו ניתנים על ידי המרפא/ה בעיסוק והקלינאי/ת תקשורת. לקריאה נוספת על שיקום דיבור לאחר אירוע מוחי.
• התמודדות רגשית – כאשר עובדים עם אדם במקומות שבו הכי קשה לו, אי אפשר שלא לגעת בתכנים רגשיים. למרפא/ה בעיסוק המתמחה בשיקום נוירולוגי יש כלים וניסיון להתמודד ולסייע לאדם במצבים של תסכול וייאוש. אנחנו בRestart Therapy שיקום פרטי בבית הלקוח, מאמינים שחלק מההסתגלות למצב היא גם הסתגלות רגשית, אשר כוללת את העובדה שהמטופל שלנו כנראה לא יחזור להיות כפי שהיה. המטרה שלנו כמטפלים, היא לשים דגש על ההצלחות היומיומיות של המטופל ולשמור על מידה של תקווה בתוך תהליך השיקום, ולעודד שיח על הקשיים והחששות של המטופל ולא להדחיק אותם פנימה.
כשאדם לאחר אירוע מוחי לא יכול להזיז את היד שלו קיימת חשיבות למפגש עם המרפא/ה בעיסוק על מנת לאבחן את הפוטנציאל להחזיר את היד לתפקוד כלשהו. כאשר קיים פוטנציאל נדרשים אימון ותרגול אינטנסיביים כדי שהמוח ילמד לבצע כל מיני פעולות לאחר פגיעה.
במקרה של שיתוק מלא ביד, כלומר במקרה שהמטופל אינו מצליח להזיז את היד שלו בכוחות עצמו, קיימת חשיבות רבה מאוד להנעה פאסיבית של הגפה. באירוע מוחי, השריר עצמו אינו נפגע, אלא מעבר הגירוי העצבי מהמוח אל השריר הוא שנפגע. לכן, בזמן שהמוח מחלים, בעיקר בשנה הראשונה שלאחר האירוע, חשוב לשמור על השרירים והחיוניות שלהם, מבחינת אורך השרירים והאלסטיות שלהם. חוסר תנועה לזמן ממושך עלול לגרום לניוון ודלדול השריר, פגיעה באלסטיות של השריר (היכולת שלו להימתח ולהתכווץ) וקיצור אורך הגידים.
חזרה ספונטאנית של תנועות ביד קיימת, אבל מחקרים מעידים על כך שטיפול ריפוי בעיסוק לאחר אירוע מוחי יכול לסייע בכך. טיפול מוטורי ותחושתי רציף ליד הפגועה לאחר האירוע המוחי, מגרה ומפעיל אזורים פגועים במוח ויכול לסייע בהחלמה של אותם מבנים ומסייע ביצירת קשרים חדשים. זה אפשרי בזכות העובדה שהמוח שלנו גמיש ובעל יכולת פלסטית (ניורופלסטיות מוחית neuroplasticity). תהליך שבו המוח לומד לבצע כל מיני פעולות מחדש לאחר פגיעה, דורש אימון ותרגול אינטנסיביים של מאות חזרות ביום.
חיזוק ושיפור של תנועה מחייב שתהיה תנועה כלשהי ביד, גם אם היא מינימאלית. היעדים בטיפול ריפוי בעיסוק לאחר אירוע מוחי הם לעיתים קטנים, אך כל התקדמות היא משמעותית.
כאשר מדובר בחולשה משמעותית בשרירים, ייתכן ויהיה ניתן לבצע תנועה רק כאשר כוח הכובד מנוטרל. כך למשל, כשמבקשים מהנבדק להרים/להזיז את היד הוא לא מצליח, אולם כאשר תומכים בזרוע שלו או כאשר היא מקבילה לרצפה ניתן לחוש ואף לראות תנועות ביד. הטיפול במצב כזה יתמקד בחיזוק השרירים והגדלת טווח התנועה על ידי ביצוע מספר רב של חזרות על כל תנועה, תחילה בנטרול כוח הכובד או בעזרה של מטפל ובהמשך נגד כוח הכובד ואף נגד התנגדות מסוימת או תוך כדי אחיזה בחפץ מסוים.
חדש באתר! PLAYBALL: כדור אימון מהפכני המסייע בשיקום מוטורי ליד לאחר אירוע מוחי
הכדור החכם מבית PLAYWORK משלב תרגול שיקומי 'חכם' וטכנולוגיית IOT (האינטרנט של הדברים) כדי להפוך את השיקום לחוויה מאתגרת ומהנה!! לפרטים נוספים לחצו : PLAYBALL
מאחר ואירוע מוחי בדרך כלל פוגע רק בצד אחד של הגוף, בדרך כלל אנו נראה את אותו אדם מפחית את השימוש ביד הפגועה ועובר להשתמש ולהסתמך בעיקר על היד הבריאה והחזקה. הרי שבסך הכול ניתן לבצע את רוב הפעולות היומיומיות ביד אחת.
לכן חשבנו בRestart Therapy להסביר ולהבהיר כמה זה חשוב להשתמש ביד הפגועה גם אם קשה ולא נוח. הנה מספר סיבות עיקריות:
1. שימוש אקטיבי ביד הפגועה גורם לתגובה עצבית במוח- אקטיבציה של אזורים מוטוריים אשר לרוב אינם פעילים לאחר פגיעה עצבית).
2. שימוש ביד הפגועה עוזר לחוש את היד- הפעלה של חיישנים בעור ובמפרקים האחראים על האופן בו אנו מרגישים שהיד שלנו עושה משהו.
3. שימוש יומיומי ביד הפגועה מסייע בשמירה על החיוניות והאלסטיות של השרירים ובכך יכול למנוע החמרה במצבם.
4. למנוע מצב של "אי שימוש נלמד" (Learned Non-Use). מדובר בתופעה שכיחה למדיי בה המוח "לומד" איך לא להרגיש ולא להשתמש ביד, או במילים אחרות הוא שוכח איך כן להשתמש בה.
5. שימוש יומיומי ביד הפגועה משפר את תחושת המסוגלות והביטחון העצמי של המטופל. בכך גם משפר את מצב רוח ומגביר את תחושת התקווה
מכיוון שיש חשיבות רבה להנעה אקטיבית של היד לאחר פגיעה נוירולוגית כדאי שהמטופל, המטפל העיקרי שלו ובני משפחה רלוונטיים יעברו הדרכה נכונה על ידי המרפא/ה בעיסוק שתאפשר למטופל לבצע תרגולים באופן עצמי ובטוח תוך כדי הימנעות מהיווצרות כאב או נזק ליד הפגועה.
כל התוכן באתר נכתב על ידי מטפלים מטעם Restart Therapy ומשקף את הידע והניסיון האישי והמקצועי של אותם מטפלים. עם זאת, תוכן האתר והמידע שמוצג בו אינו מהווה המלצה או ייעוץ רפואי ואינו מחליף התייעצות מקצועית אישית עם רופא או מטפל מוסמך. יישום המלצה או קבלת החלטה רפואית על סמך קריאה באתר הם על אחריות הקורא בלבד. כל הזכויות על תוכן האתר שמורות לRestart Therapy ולאסתי נעים-פלד. אין להשתמש או להעתיק תוכן או מידע מהאתר ללא אישור בכתב של אסתי נעים-פלד וללא קישור לאתר זה.
Ⓒ כל הזכויות שמורות ל-Restart Therapy
Produced by Webzilla