דף הבית / ריפוי בעיסוק בריאות הנפש
אחד התחומים בהם פועלים מרפאים ומרפאות בעיסוק הוא תחום בריאות הנפש. למעשה, מקצוע הריפוי בעיסוק צמח מתוך עולם בריאות הנפש ההבנה כי השתתפות בעיסוקים משמעותיים תורמת לבריאות האדם ולאיכות חייו.
סכיזופרניה, הפרעות חרדה, הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), הפרעת דחק פוסט טראומטית, דיכאון, הפרעות אישיות, הפרעות קשב וריכוז, קשיים בעיבוד וויסות חושי (SMD). כל אלה הן אבחנות פסיכיאטריות בגינן מומלץ לפנות לייעוץ, הערכה וטיפול בריפוי בעיסוק, לנוכח העובדה שמחלות נפש הן גורם מרכזי למוגבלות בעולם. חשוב לומר גם שיש ראיות מחקריות לכך שהתערבות בריפוי בעיסוק משפרת את התפקוד בקהילה עבור המתמודדים עם מחלת נפש.
מבחינה טיפולית, תפקידו העיקרי של מקצוע הריפוי בעיסוק בבריאות הנפש הוא:
הטיפול כולל שיחות להגברת מודעות, ידע וקבלה של העזרה ושינויים הנדרשים בחיי היומיום (שינוי והקניית הרגלים), בניית מערך סביבתי תומך הכולל בני משפחה, בני זוג וחברים, מתן מידע על שירותים ומשאבים זמינים בקהילה, תרגול משותף של פעולות ומשימות יומיומיות, תרגול קוגניטיבי ועוד.
מרפאות בעיסוק עוברות הכשרה בבריאות הנפש, ורוכשות כלים בפסיכותרפיה, CBT ומגוון כלים לטיפול רגשי ונפשי, יכולות לסייע לאנשים אשר מתמודדים עם מגוון רחב של אתגרים, נפשיים וגופניים.
דיכאון למשל, מתבטא לרוב בירידה משמעותית בתפקוד לאור היעדר מוטיבציה, חוסר בטחון או חוסר עניין, האטה פסיכו-מוטורית וירידה בתפקוד הקוגניטיבי. התערבות הריפוי בעיסוק מספקת סביבה תומכת ובלתי שיפוטית, המאפשרת את תחילתה של חווית הצלחה אל מול תחושת הכישלון, המאפיינת מצבים אלו. עיסוק בפעילות פשוטה, מוכרת ולא מאיימת מספקת גם הזדמנות להפוגה (ואפילו לזמן קצר) מתחושת המועקה המלווה מצבי דיכאון. טיפול במסגרת ריפוי בעיסוק מסייע ברכישת כלים לניהול המחלה ולמזער את השפעתה על חיי היומיום וההשתתפות שלהם בתפקידים ובמשימות השונות בבית, במשפחה ובעבודה.
אנשים עם הפרעות אישיות עשויים לחוות, לעיתים די קרובות, חוסר יציבות ביכולות התפקודיות שלהם, ונעים בין הצלחה לכישלון במסגרות תעסוקתיות וחברתיות. התערבות טיפולית בריפוי בעיסוק למבוגרים כוללת שילוב של שיחות ותרגול משותף של משימות ומטלות תפקודיות. ההתערבות מאפשרת למטופל לקבל משוב באווירה תומכת על היכולת שלו להתמודד עם תסכול, לזהות דפוסי חשיבה שליליים, להתמיד ולתפקד במגוון סיטואציות בחיי היומיום.
ביולי 2015 נכנסה לתוקפה הרפורמה לפיה הועברה האחריות הביטוחית והבלעדית על מתן שירותי בריאות הנפש ממשרד הבריאות לקופות החולים, ומעבר של רוב השירותים הניתנים מבתי החולים לקהילה. מטרת הרפורמה בבריאות הנפש היא להגדיל את איכות, זמינות ונגישות שירותי בריאות הנפש בישראל.
עם זאת, המענה עדיין לא נגיש וזמין לאנשים רבים, בפרט טיפולי ריפוי בעיסוק אשר לרוב לא נכללים בסל השיקום.
לכן, אנחנו בRestart Therapy החלטנו להקים יחידה ארצית לטיפול ריפוי בעיסוק בבריאות הנפש. המפגשים מתבצעים בבית המטופל או בקליניקה באזור מגוריו. הטיפול מתבצע על ידי מרפאות בעיסוק עם הכשרה וניסיון בבריאות הנפש.
כל התוכן באתר נכתב על ידי מטפלים מטעם Restart Therapy ומשקף את הידע והניסיון האישי והמקצועי של אותם מטפלים. עם זאת, תוכן האתר והמידע שמוצג בו אינו מהווה המלצה או ייעוץ רפואי ואינו מחליף התייעצות מקצועית אישית עם רופא או מטפל מוסמך. יישום המלצה או קבלת החלטה רפואית על סמך קריאה באתר הם על אחריות הקורא בלבד. כל הזכויות על תוכן האתר שמורות לRestart Therapy ולאסתי נעים-פלד. אין להשתמש או להעתיק תוכן או מידע מהאתר ללא אישור בכתב של אסתי נעים-פלד וללא קישור לאתר זה.
Ⓒ כל הזכויות שמורות ל-Restart Therapy
Produced by Webzilla