מספר טלפון של Restart Therapy שיקום פרטי בבית הלקוח

קלינאית תקשורת לחולי פרקינסון

מחלת הפרקינסון שייכת לקבוצת מחלות המאופיינות כהפרעות תנועה כתוצאה מפגיעה במערכת המוטורית. ארבעת הסימפטומים העיקריים הם: רעד, נוקשות, איטיות תנועה, ואי-יציבות או שיווי משקל וקואורדינציה פגומים. הסימפטומים יכולים להופיע למעשה בכל איבר בגוף, ביד, ברגל, או בפנים. לכן, כאשר מתגברים סימפטומים אלו עלולים החולים להתקשות בהליכה, באחיזה ושימוש בחפצים עם הידיים, בדיבור או בבליעה.

מחלת הפרקינסון מוכרת היטב לציבור הרחב, כי החשיפה שלה היא רבה. אבל הידע הרווח בנוגע למחלה, למאפיינים שלה ולטיפול בה הוא אינו תמיד מלא או מדויק. מטרת המאמר כאן היא לעשות לכם סדר, ולהסביר לכם מהו תפקידה של הקלינאית תקשורת בשיקום וטיפול בחולי פרקינסון. 

קלינאית תקשורת לחולי פרקינסון - Restart Therapy שיקום פרטי בבית הלקוח

הפרעות תקשורת ובליעה בקרב חולי פרקינסון

הפרעות דיבור ובליעה שכיחות מאוד במחלת הפרקינסון, מחקרים מצביעים כי 80% עד 100% מהחולים יחוו קשיים בבליעה בשלב כלשהו של המחלה. ככל שהמחלה מתקדמת יותר, והקושי המוטורי מתגבר, עולה השכיחות של הפרעות אלו.

בעיות בדיבור בקרב חולי פרקינסון כוללות הפרעות שונות:

  • דיבור בלתי ברור ומונוטוני.
  • הפרעות קול- צרידות, קול נמוך.
  • דיבור מועט, אטי. פגיעה בשטף הדיבור.
  • בעיות שליפה.
  • ירידה ביכולת ההבעה בפנים.

 

בעיות בליעה בקרב חולי פרקינסון כוללות הפרעות שונות:

  • קושי בלעיסת מזונות מוצקים ואכילה איטית.
  • קושי בהעברת המזון מהפה אל הלוע.
  • קושי בבליעת המזון.
  • קושי בהגנה על קנה הנשימה וכתוצאה מכך לשאיפת מזון לקנה הנשימה (אספירציה).

 

בעקבות קשיים אלו מתעוררות בעיות נוספות משניות, כגון: ריור, שיעול בזמן הארוחה או לאחריה, אובדן תיאבון וירידה במשקל, קושי בנטילת תרופות דרך הפה, תחושת חרדה באכילה, הימנעות מהשתתפות בפעילויות חברתיות, דיכאון ועוד.

על מנת לשמור על תקשורת מיטבית ולמנוע סיבוכים כתוצאה מהפרעות בליעה יש צורך באבחון מוקדם ככל האפשר (ברגע שמופיעים הסימנים הראשונים) על מנת להתחיל טיפול שיאפשר המשך תפקוד עצמאי, משביע רצון, יעיל ובטיחותי.

אבחון ומתן ייעוץ וטיפול ראשוני על ידי קלינאית תקשורת מוסמכת

אנחנו בRestart Therapy מציעים קבלת אבחון ראשוני של הערכת תפקודי בליעה ו/או הדיבור, בביתו של המטופל, על ידי קלינאית תקשורת מוסמכת למבוגרים, בעלת ניסיון והכשרה בתחום.

אבחון תפקודי בליעה – האבחון כולל איסוף מידע רפואי ותשאול הנבדק, בדיקה כוללת של מבנה, תפקוד מוטורי וסנסורי של איברי הפה והלסת, בדיקת קול, ובדיקת הבליעה עם ובלי מזון. הקלינאית תקשורת יכולה להמליץ על ביצוע בדיקה אובייקטיבית בנוסף לבדיקה הקלינית שלה. בדיקה זו מתבצעת על ידי רופא אא"ג.

לאבחון בעיות בליעה מספר מטרות:

  1. להחליט האם החולה יכול להמשיך לאכול דרך הפה בצורה בטוחה.
  2. להחליט האם החולה זקוק לטכניקות בליעה מסוימות למניעת אספירציה.
  3. להחליט האם החולה זקוק לשינויים במרקמי מזון.
  4. להחליט האם החולה זקוק לדרכי האכלה חלופיות.

הטיפול בבעיות בליעה בקרב חולי פרקינסון מתמקד בהקניית טכניקות ואסטרטגיות לשיפור יכולת הבליעה, תרגול אכילה בתנוחות מתאימות, התאמת מרקמי מזון שונים ליכולת הבליעה של המטופל, וטיפול תחושתי-מוטורי המתבצע באזור הפה.

אבחון דיבור שפה וקול – האבחון כולל איסוף מידע לגבי הרגלי הדיבור של האדם, הסתכלות בבדיקה אנדוסקופית של רופא אא”ג, אבחון הקושי בהפקת הקול ומתן טיפול בהתאם לתוצאות האבחון.
מטרת הטיפול היא לשקם את קולו של המטופל, לעודד שימוש נכון במיתרי הקול ולמידה של טכניקות פיצוי במקרים של חולשה או שיתוק מיתר, על ידי סדרה של תרגילים שהקלינאית תקשורת מדריכה אותו לעשות.

התערבות מוקדמת של קלינאית תקשורת

הניסיון שלנו ב-Restart Therapy שיקום פרטי בבית הלקוח מלמד אותנו שפגיעה ביכולת הדיבור, ההבנה והבליעה של המטופל משפיעה על יכולת ההתקדמות שלו מבחינה פיזית, קוגניטיבית ורגשית, ולכן אנחנו מאמינים שכדאי להתחיל את תהליך שיקום הדיבור והבליעה כמה שיותר מוקדם, באופן אינטנסיבי ככל שניתן, שכן התחלה מוקדמת משפרת את התוצאות וההישגים של כל תהליך השיקום.

לקביעת תור לאבחון ראשוני על ידי קלינאית תקשורת לחולי פרקינסון התקשרו לצוות המומחים של Restart Therapy בטלפון שמספרו 077-9966400 או השאירו את הפרטים שלכם בטופס כאן למטה ואנו נחזור אליכם בהקדם.
דילוג לתוכן