מספר טלפון של Restart Therapy שיקום פרטי בבית הלקוח

פרקינסון בגיל צעיר

פרקינסון היא מחלה ניוונית נוירולוגית שבעיקרה גורמת להפרעות בתנועה. הפרעות אלו יכולות להתבטא בכל תנועה מוטורית שהגוף שלנו מייצר ולכן עלול להוביל לקשיים בהליכה, בתנועת הידיים, בבליעה, בדיבור והפקת הקול ועוד. מעבר להפרעות בתנועה המחלה יכולה לפגוע גם במערכות הגוף השונות כגון מערכת השתן או העיכול, לירידה קוגניטיבית ולירידה במצב הרוח ולחרדה.

גיל האבחון הממוצע של המחלה הוא לקראת סוף העשור ה-7 לחיים, עם הופעת סימנים מוקדמים לפרקינסון וסימנים תנועתיים נפוצים, ביניהם: איטיות, נוקשות שרירים, רעד והפרעה בהליכה. אמנם, גם צעירים יכולים לחלול במחלה. כיום ישנם בארץ כ-2000 חולים מתחת לגיל 40 מדובר על כ-7% מחולי הפרקינסון בישראל. מהן ההשלכות של פרקינסון בגיל צעיר, האם קיים הבדל באופי המחלה בגיל צעיר מאשר בגיל מבוגר, ומהו הטיפול המתאים – כל זאת בהמשך המאמר.

פרקינסון בגיל צעיר - Restart Therapy שיקום פרטי בבית הלקוח

כיצד מחלת הפרקינסון באה לידי ביטוי אצל צעירים?

מחלת הפרקינסון בקרב אדם צעיר הינה בעלת מאפיינים ייחודיים ושונים ממרבית חולי הפרקינסון המבוגרים יותר. ההבדלים באים לידי ביטוי הן מבחינת המהלך הקליני של המחלה והן מבחינת ההשפעה הרגשית, חברתית ותעסוקתית על האדם עצמו. לכן גם הטיפול התרופתי לרוב שונה בקרב צעירים מזה שאצל מבוגרים.

מרבית המחקרים מוכיחים כי קצב התקדמות התסמינים התנועתיים איטית יותר בקבוצת החולים הצעירים לעומת המבוגרים יותר. אבל השכיחות של תופעות כמו דיכאון, דימוי עצמי נמוך, ירידה באיכות החיים, והקשיים החברתיים והמשפחתיים גבוהה יותר.

כיצד מאבחנים את המחלה הפרקינסון?

אבחון מחלת פרקינסון בקרב צעירים דומה לתהליך אבחון אצל אדם מבוגר, ודורש הימצאות שילוב של מספר תסמינים תנועתיים ביניהם רעד, איטיות, נוקשות והפרעת הליכה. בגלל הגיל הצעיר, והמשמעויות של אבחון במחלת הפרקינסון, תהליך האבחון עלול להימשך זמן מה ומספר פגישות מול נוירולוג מומחה.
מאחר והמחלה הינה גנטית, קיימת מודעות וערנות גבוהה יותר בקרב צעירים שהוריהם חולים גם הם במחלה. מעקב רופא, קבלת מידע על המחלה והתסמינים האפשריים והשתתפות בפעילויות מנע כמו פעילות גופנית מותאמת מומלצות מאוד בקרב הקהילה הרפואית.

חשיבותו של טיפול הוליסטי רב מקצועי לחולי פרקינסון צעירים

אמנם מחלת הפרקינסון הינה מחלה שמתקדמת עם השנים, ואין לה תרופה, זוהי עובדה מוכחת שטיפולים פרא-רפואיים יכולים לשפר תפקוד ואיכות חיים של חולי פרקינסון, בכל שלב של המחלה. אנחנו ב-Restart Therapy הקמנו חטיבה ארצית של מטפלים בכל 4 מקצועות הבריאות אשר מתמחים בשיקום וטיפול בחולי פרקינסון. בפסקה הבאה נסביר על הטיפולים השונים והתרומה של כל אחד מהם בשיפור התפקוד ואיכות החיים של החולים במחלה.

מאחר ומחלת הפרקינסון בעיקרה פוגעת בתנועה, טיפולי פיזיותרפיה חיוניים מאוד עבור חולי פרקינסון בכל גיל ושלב של המחלה. טיפולי פיזיותרפיה בכוחם למנוע החמרה וכאב, לשמור על ניידות לאורך שנים רבות, ואף לשפר יכולות ותפקודים מסוימים. מאחר ונפילות שכיחות מאוד בקרב חולי פרקינסון, מטרת הפיזיותרפיה היא בין היתר לבצע מעקב אחר מצב הניידות של המטופל, להתריע מפני סכנות ודגלים אדומים לנפילות, להגביר מודעות, להתאים עזרי הליכה וניידות בעת הצורך.

בגלל שהמחלה פוגעת בתנועה של הידיים היא יכולה להשפיע על יכולת הביצוע כל פעולה יומיומית מהמורכבת ביותר ועד הבסיסית ביותר. פעולות כמו אכילה, לבוש, כתיבה, עבודה על מחשב או שימוש בטלפון נייד הן רק חלק מהפעולות שלעיתים נדרש אימון, תרגול או התאמה מיוחדת על מנת שאדם החולה בפרקינסון יוכל לבצע אותן באופן יעיל. זהו חלק עיקרי מתפקידן של מרפאות בעיסוק בתהליך השיקום והטיפול של אדם צעיר שחי עם מחלת הפרקינסון.

לאור גיל ההופעה הצעיר, מרבית החולים נמצאים בשנות עבודתם. תסמיני המחלה פוגעים בהדרגה ביכולת ביצוע העבודה, דורשים התאמות ומובילים לעיתים להפסקת עבודה. פגיעה בתחום העיסוקי עלולה להוביל לפגיעה ולהשלכות כלכליות וסוציאליות של כל המשפחה. לכן רבים מהחולים זקוקים גם לטיפול רגשי לשמירה על דימוי עצמי גבוה, יחסים משמעותיים ואיכות חיים.

אנחנו בRestart Therapy מתמחים בשיקום טיפול וליווי חולי פרקינסון צעירים ובני משפחותיהם ואנו מספקים טיפולי פיזיותרפיה שיקומית, ריפוי בעיסוק למבוגרים, קלינאית תקשורת למבוגרים ודיאטנית קלינית עד בית המטופל בפריסה ארצית רחבה. אם הינך או בן משפחתך זקוק לאחד או יותר מהטיפולים הללו אנו מזמינים אתכם להתקשר אלינו לטלפון שמספרו 077-9966400 או לכתוב לנו כאן למטה את הפרטים שלכם ואנו נחזור אליכם בהקדם.

דילוג לתוכן