דף הבית / סימנים מוקדמים לפרקינסון
קבלת האבחון במחלת הפרקינסון (הנדרש על מנת לקבל טיפול תרופתי מתאים), מותנית בהופעת הסימפטומים המוטוריים של המחלה: רעד (בדרך כלל בידיים), נוקשות שרירים, הפרעות בשיווי משקל ואיטיות (ברדיקינזיה).
אולם, והרבה אנשים לא יודעים את זה, המחלה מתחילה הרבה לפני שהסימנים המוטוריים מופיעים, כלומר הרבה לפני שמאבחנים אותה. לשלב הזה קוראים השלב הפרה-מוטורי של המחלה.
לפני שנדבר על הסימנים המוקדמים של מחלת הפרקינסון ונבין מהו השלב הפרה-מוטורי, חשוב תחילה להבין איך המחלה מתפתחת בגופנו.
מחלת הפרקינסון מתאפיינת בפגיעה של מערכת העצבים, אשר אינה מסוגלת לפרק חלבון שנקרא סינוקלאין. החלבון הזה, במקום להתפרק הוא מתחיל לשקוע בעצבים ולגרום לנזק. זה נכון גם במחלות כמו ניוון שרירים (ALS), מחלת הנטיגטון ואלצהיימר. מדובר אמנם בסוגים שונים של החלבון, אולם מדובר על אותו חלבון הסינוקלאין.
במחלת הפרקינסון, השקיעה של החלבון מתחילה בקצה העצב ולאט לאט מתפשטת לתא העצב עצמו וגורמת לתאי העצב להפסיק לתפקד. לא ברור בדיוק כמה זמן לוקח התהליך, אולם בשלב הראשון העצב עדיין מתפקד בזכות מנגנוני פיצוי, עד למצב שהוא הופך לדגנרטיבי (לא בר תפקוד).
מספר תאי העצב הגדול ביותר בגוף קיים במערכת העיכול. שם בדרך כלל מתחילים להרגיש סימנים ראשונים. לכן הרבה מהחולים מדווחים למשל על עצירות.
המקום הראשון במוח שבו מזהים משקעים של חלבון הסינוקלאין במחלת הפרקינסון, הוא בגזע המוח ובמרכז שאחראי על חוש הריח. לכן רבים מהאנשים עם המחלה מדווחים על תתרנות (פגיעה בחוש הריח). משם, שקיעת הסינוקלאין עולה למודולה שבגזע המוח, ורק בשלב מתקדם יותר קיימת פגיעה ב"גרעין השחור" שם נמצאים תאי הדופאמין.
כידוע, הפגיעה בתאי הדופאמין הגורמת למחסור שלו במוח- היא זו שגורמת לכל אותם תסמינים מוטוריים אשר מאפיינים את המחלה כגון: רעד (בדרך כלל בידיים), נוקשות-ריגידיות, הפרעות בשיווי משקל ואיטיות (ברדיקינזיה).
למעשה, עד להופעת אותם סימנים מוטוריים, המחלה קיימת בגופו של המטופל כבר שנים, וניתן לזהות אותה על פי הסימנים השונים שלה, שרובם אינם מוטוריים. לכן קוראים לשלב זה של המחלה- השלב הפרה-מוטורי.
על מנת שנוכל לזהות את השלב הפרה-מוטורי של המחלה חשוב שנכיר מהם אותם סימנים מוקדמים לפרקינסון.
אם כן, בשלב הפרה-מוטורי, היכולת התפקודית לרוב שמורה, אבל ניתן לחוש בשינויים וסימפטומים רבים ומגוונים הכוללים:
הפרעות שינה
הפרעות אוטונומית: עצירות, דחיפות ותכיפות במתן שתן והפרעות בתפקוד מיני
ירידה קוגניטיבית
הפרעות במצב הרוח: דיכאון וחרדה
אפתיה
עייפות
לא בהכרח שכל הסימנים הללו יופיעו, ובהחלט ניתן לצפות בהם גם בשלבים מתקדמים יותר של המחלה.
אבחון מחלת הפרקינסון בדרך כלל אפשרי רק בשלב שהמחלה כבר בעיצומה. עם זאת, ניתן להבחין בשינויים בתפקוד ובהתנהגות כשהמחלה נמצאת בשלב הפרה-מוטורי, עוד טרם אבחון המחלה.
ללא אבחנה רשמית, החולה עדיין לא זכאי לקבלת טיפול תרופתי המיועד למחלה, אולם קיים טיפול רב, שאינו תרופתי, שיכול לסייע בהתמודדות עם המחלה!
טיפול בריפוי בעיסוק, פעילות גופנית ופיזיותרפיה, קלינאית תקשורת, פעילות מנטאלית (קוגניטיבית), טיפול תרופתי בדיכאון, טיפול תרופתי והתנהגותי לשיפור תפקוד מערכת השתן, הדרכה וייעוץ לניהול תסמינים, תזונה מותאמת ועוד.
•טיפול בריפוי בעיסוק – מתמקד בהדרכה, ייעוץ וטיפול לניהול תסמינים כמו עייפות ואיטיות במחשבה (ברדיפרניה), בעיות זיכרון וירידה בקשב. מחקרים מדברים על כך שכבר בתחילת המחלה כרבע מהחולים הם עם MCI (ירידה קוגניטיבית מינורית). בשלבים ראשוניים עיקר הפגיעה הקוגניטיבית היא בתפקודים ניהוליים ותהליכים האחראים על יזימה, התמדה ועיכוב תגובה. בנוסף, לטיפול ושיקום קוגניטיבי, המרפאה בעיסוק מתאימה פעילויות גופניות ומנטאליות החיוניות להאטה והפחתה של התסמינים והשפעתם על התפקוד היומיומי.
• טיפול בפיזיותרפיה – מסייע בשמירה על יכולת הניידות, שיווי המשקל ושיפור היציבה אשר נפגעים בשלב מאוד מוקדם של המחלה, המאפיינת ביציבה שפופה, איטיות בתנועה, הליכה איטית ולא יציבה. פעילות גופנית ממריצה את הדם וכן מסייעת לזרימת חמצן לתאים השונים בגופנו, וכך מסייעת במקרים של עייפות, חוסר ריכוז ואף דיכאון.
• טיפול אצל קלינאית תקשורת – מסייע בשיפור תנועות פנים (מימיקה) אשר מתמעטות עם פרוץ המחלה, עוזרת לשמור על דיבור מובן, שוטף וחזק יותר. כמו כן, במקרים בהם הבליעה נפגעת, מומלץ על הערכה וטיפול של קלינאית תקשורת אשר מתמחה בתחום.
• טיפול אצל דיאטנית קלינית מתמקד בייעוץ תזונתי ושינוי הרגלי תזונה לשמירה על תזונה נכונה לחולי פרקינסון שביכולתה להאט את התקדמות המחלה ולהפחית את חומרת הסימפטומים השונים.
חשוב להבין ולדעת מה כוללים סימנים מוקדמים לפרקינסון. מאחר והמחלה היא גנטית, מבוגרים צעירים בעלי סיכוי לחלות במחלה יכולים לזהות את המחלה עוד בשלב הפרה-מוטורי שלה ולהתחיל טיפול מוקדם.
טיפול על ידי מטפלים במקצועות הבריאות (ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה וקלינאית תקשורת) בשלב מוקדם ככל שניתן, (עוד בשלב הפרה-מוטורי) עשוי להאט את תהליך התפתחות המחלה ולשפר את איכות חייו של החולה במחלה ובני משפחתו.
מעוניינים בהתייעצות טלפונית ללא עלות עם מרפאה בעיסוק אשר מתמחה בשיקום חולי פרקינסון? התקשרו ל-Restart Therapy במומחים השיקום פרטי בבית הלקוח בטלפון שמספרו 077-9966400 או השאירו את הפרטים שלכם כאן ונחזור אליכם בהקדם!
כל התוכן באתר נכתב על ידי מטפלים מטעם Restart Therapy ומשקף את הידע והניסיון האישי והמקצועי של אותם מטפלים. עם זאת, תוכן האתר והמידע שמוצג בו אינו מהווה המלצה או ייעוץ רפואי ואינו מחליף התייעצות מקצועית אישית עם רופא או מטפל מוסמך. יישום המלצה או קבלת החלטה רפואית על סמך קריאה באתר הם על אחריות הקורא בלבד. כל הזכויות על תוכן האתר שמורות לRestart Therapy ולאסתי נעים-פלד. אין להשתמש או להעתיק תוכן או מידע מהאתר ללא אישור בכתב של אסתי נעים-פלד וללא קישור לאתר זה.
Ⓒ כל הזכויות שמורות ל-Restart Therapy
Produced by Webzilla