דף הבית / נפילות בגיל המבוגר
נפילה זה משהו שאינו זר לאף אדם באף גיל. העניין הוא שככל שאנו מתבגרים, ובפרט מזדקנים, הגוף שלנו מתאושש לאט יותר מהנפילה. נפילות בגיל השלישי שכיחות מאוד. למעשה, הסטטיסטיקה מצביעה על כך שכל אדם שלישי מעל גיל 65 נופל לפחות פעם אחת בשנה, ומעל גיל 80 מדובר כבר ב50% מהאוכלוסייה. נפילה בגיל המבוגר אינה רק מביכה, היא גם עלולה לגרום לשברים, אשפוזים, ירידה בתפקוד ובניידות, כאב ועוד.
חלק מהסיבות לנפילות בגיל מבוגר נובעות כתוצאה מתהליך ההזדקנות הטבעי של הגוף וחלקן כתוצאה מגורמים חיצוניים. ככל שאנו מזדקנים איכות השמיעה והראייה יורדת, השרירים נחלשים ויש האטה בזמן התגובה. סיבה נוספת, היא השכיחות הגבוהה למחלות הקשורות לגיל מבוגר, כגון, פרקינסון, אירוע מוחי ועוד, שבין היתר פוגעות בשליטה על התנועה ובשיווי המשקל.
גורמים חיצוניים שמגבירים את הסיכון לנפילות קשורים בעיקר לסביבה הפיזית בה הקשיש חי, בביתו ומחוץ לבית.
כמו שאתם מבינים יש גורמים שבידנו לשנות וגורמים שאין ביכולתנו להשפיע עליהם. טיפולי פיזיותרפיה שיקומיים מותאמים יכולים לשפר במידה מסוימת את כוח השרירים, את מהירות התגובה, את יכולת הניידות ובעיקר את הבטיחות שלה- פיזיותרפיסט יוכל לעזור לך לשמור על הבטיחות שלך בזמן שאתה הולך בעזרת התאמה פשוטה של אביזר ניידות, קרי, מקל הליכה, הליכון או רולטור. ביקור בית חד פעמי על ידי מרפאה בעיסוק למבוגרים שמתמחה בתחום, יסייע בזיהוי גורמי הסיכון בבית ומהן השינויים הנדרשים על מנת להפוך את הסביבה הביתית לבטוחה ונגישה יותר לצרכים וליכולות של הקשיש.
אנו ממליצים כמובן לפנות לרופא המטפל, בעת הנפילה, לבדיקה ולמעקב נוסף. רופא יכול לאתר גורמי סיכון רפואיים פוטנציאליים, להמליץ על בדיקות נוספות (למשל בדיקות דם או בדיקת ראייה), להמליץ על שינוי תרופתי (תרופות מסוימות או ריבוי תרופות יכולים להגביר סיכון לנפילות) ועוד.
נפילות רבות מסתיימות בחבלות יבשות ולא נגרם שום פגיעה פיזית לגוף שלנו. במצב כזה פעמים רבות אנו (המטפלים) נוכחים לגלות שהפגיעה העיקרית היא לביטחון העצמי של הקשיש שנפל. פגיעה בביטחון העצמי יכולה להתבטאות בחשש מנפילה, התנהגות הימנעותית וצמצום היציאה מהבית. כל אלו מובילים לירידה בניידות, שהינה תנאי הכרחי לעצמאות ולמעורבות חברתית.
במסגרת טיפולי הפיזיותרפיה, אנו מתייחסים גם לפן הרגשי שלפעמים הוא הגורם העיקרי לירידה בתפקוד ובניידות. מטפל מנוסה ומיומן יודע להעניק לקשיש את הביטחון והאמון הנדרשים על מנת לחזור לתפקוד מיטבי במהרה.
לפניכם מספר טיפים שתוכלו ליישם באופן עצמאי כדי להפחית את הסיכון לנפילות בביתכם:
טיפ 1- הוציאו מהבית את כל השטיחים והשטיחונים. אחת הסיבות השכיחות למעידות ונפילות בבית היא שטיחים, כל חפץ שאינו מוצמד לרצפה חייב לצאת מהבית.
טיפ 2- התקינו מאחזים במקלחת ובשירותים. מאחזים נועדו לעזור לקשישים במקומות בהם ישנו סיכוי להחלקה או נפילה למשל בשירותים במקלחת, ביציאה מהמיטה, ועוד. ניתן מצוא מאחזים בגדלים שונים בכל חנות טמבור או כלי בית. חשוב לוודא שהוא תקני ומחובר לקיר כראוי. מומלץ להתייעץ עם מרפאה בעיסוק איזה מאחז כדאי, היכן וכיצד יש להתקינו כראוי.
טיפ 3- השתמשו אך ורק בנעליים סגורות. לנעליים שאנו נועלים יש משמעות גדולה למניעת החלקות או מעידות. מומלץ לוותר על נעלי הבית הנוחות, ולנעול נעלי ספורט או נעליים סגורות שמחזיקות טוב את הרגל.
טיפ 4- אל תתביישו להשתמש בעזרי ניידות. גם בבית. שימוש במקל הליכה או הליכון זו אינה בושה. הוא נועד לעזור. מומלץ להתייעץ עם פיזיותרפיסט מוסמך כדי לבחור את עזר הניידות המתאים לך. יחד עמם הפיזיותרפיסט תוכל לתרגל ולהתרגל לשימוש נכון ויעיל באביזר ולהרגיש בטוח יותר בהליכה שלך.
כל התוכן באתר נכתב על ידי מטפלים מטעם Restart Therapy ומשקף את הידע והניסיון האישי והמקצועי של אותם מטפלים. עם זאת, תוכן האתר והמידע שמוצג בו אינו מהווה המלצה או ייעוץ רפואי ואינו מחליף התייעצות מקצועית אישית עם רופא או מטפל מוסמך. יישום המלצה או קבלת החלטה רפואית על סמך קריאה באתר הם על אחריות הקורא בלבד. כל הזכויות על תוכן האתר שמורות לRestart Therapy ולאסתי נעים-פלד. אין להשתמש או להעתיק תוכן או מידע מהאתר ללא אישור בכתב של אסתי נעים-פלד וללא קישור לאתר זה.
Ⓒ כל הזכויות שמורות ל-Restart Therapy
Produced by Webzilla