דף הבית / קלינאית תקשורת לטיפול באפזיה
תחום הטיפול העיקרי והמזוהה ביותר עם קלינאית תקשורת למבוגרים הוא טיפול באפזיה.
אפזיה זו הפרעת שפה הנובעת כתוצאה של פגיעה מוחית היכולה להיגרם מסיבות שונות, למשל חבלת ראש בעקבות תאונה, גידולים, ניתוחי ראש ובשכיחות הגבוהה ביותר – לאחר אירועים מוחיים.
כיוון שרוב המרכזים האחראים על השפה נמצאים בהמיספרה השמאלית, אפזיה מתרחשת בעיקר לאחר פגיעה ברקמות בצד שמאל של המוח. במצב של פגיעה שמאלית, מומלץ לכל אדם באופן אוטומטי לעבור אבחון של קלינאית תקשורת לטיפול באפזיה.
אצל אדם שמתמודד עם אפזיה, יכולות אינטלקטואליות, כמו למשל זיכרון, עשויות להישמר במלואן, אך הוא חווה קושי קל עד משמעותי באחת או יותר מיכולות הדיבור, הבנת הדיבור, הקריאה והכתיבה. למשל, אותו אדם רוצה לדבר ולהוציא מהפה את המשפטים שכלואים בראשו, אבל מתקשה מאד למצוא את המילים (תופעה שנקראת אנומיה אשר שכיחה בכל סוגי האפזיות), ולפעמים פשוט נמנע מלדבר.
קיימים סוגים שונים של אפזיות בהתאם לקושי השפתי. הדרך המסורתית יותר להבחין בין האפזיות הוא בהתאם לאזור המוחי שנפגע, אם כי קיים סיווג גם לפי התחום השפתי שנפגע יותר מאחרים, ובתוך זה אילו סוגי טעויות נעשות. על ידי ניתוח השגיאות יכולה הקלינאית תקשורת לאבחן באיזה סוג של אפזיה מדובר וכך להתאים את הטיפול.
במקרה של אפזיה יש לאדם את כל הידע, אך המוח שלו פגוע ועקב כך אין נגישות למרכזים הרלוונטיים. התפקיד של הקלינאית תקשורת הוא לסייע לאדם לשקם את יכולות השפה והדיבור שנפגעו.
תהליך השיקום באפזיה עשוי להימשך שנים, ולעתים גם למשך כל החיים. מדובר על עבודה מאתגרת ותהליך למידה ארוך, שדורשים סבלנות רבה ואיפוק כדי להתגבר גם על החלקים הרגשיים הנלווים לתהליך כמו תסכול או דיכאון.
אנחנו בRestart Therapy שיקום פרטי בבית הלקוח יודעים ומאמינים שהמוטיבציה של המטופל והרצון שלו להשתקם ולחזור לתקשר עם הסביבה חזקים יותר מהכול, ויחד עם תמיכה משפחתית ותרגול אינטנסיבי לאחר הפגיעה, ניתן להגיע לתוצאות מצוינות בשיקום. עבדנו עם מטופלים רבים שלא הצליחו לתקשר כלל וחזרו לעשות זאת.
עוד מתקופת הינקות, תקשורת לא מילולית היא השפה הראשונה בה אנו משתמשים כדי להבין ולתקשר עם הסביבה. היא ישירה, ראשונית ויכולה להיות רצונית או בלתי רצונית, מודעת ולא מודעת. גם לאחר שאנו רוכשים שפה עדיין רוב התקשורת שלנו היא תקשורת בלתי מילולית.
אנשים עם אפזיה, מאבדים ברגע אחד בחומרות שונות את יכולותיהם המילוליות בארבעת ערוצי השפה (הבנה, דיבור, קריאה וכתיבה) והקושי העיקרי שלהם הוא להביע את המחשבות והרצונות שלהם. התקשורת עם הסביבה הופכת לאתגר משמעותי עבורם ועבור בני משפחתם. לכן מין הראוי שאדם עם אפזיה יידע לתקשר עם הסביבה באמצעות תקשורת לא מילולית.
התקשורת הלא מילולית מורכבת ממגוון תנועות שאנו מבצעים על מנת לשדר מסר, כמו קשר עין, ג'סטות, הבעות פנים, תנועות גוף ועוד. קלינאית תקשורת מלמדת ומעודדת שימוש בתקשורת לא מילולית כערוץ תמיכה נוסף לתקשורת, נוסף על הדיבור. במקרים מסוימים, תבחר קלינאית התקשורת להנחות את המטופל להגדיל ולשפר את מנעד הבעות הפנים והג'סטות שלו על מנת להביע את עצמו, וכן לפתח מודעות ויכולת טובה יותר לקרוא את שפת הגוף של הסובבים אותו.
במקרים בהם הפגיעה חמורה, במקביל לניסיון לשקם את יכולת הדיבור, הקלינאית תקשורת תתמקד גם בלימוד השימוש בערוצי תקשורת תומכת חלופית (תת"ח) כמו סמלים, פלט קולי עבודה עם מחשב תקשורת ועוד. אמצעי התקשורת החלופיים מוטמעים לרוב על ידי הקלינאית תקשורת בשיתוף עם המרפאה בעיסוק. התפקיד של הקלינאית תקשורת הוא להתאים את אמצעי התקשורת האופטימאליים עבור המטופל ולהדריך אותו לגבי השימוש בו. התפקיד של המרפאה בעיסוק הוא לאפשר שימוש עצמאי ויעיל באותם אמצעי תקשורת חלופיים.
כל התוכן באתר נכתב על ידי מטפלים מטעם Restart Therapy ומשקף את הידע והניסיון האישי והמקצועי של אותם מטפלים. עם זאת, תוכן האתר והמידע שמוצג בו אינו מהווה המלצה או ייעוץ רפואי ואינו מחליף התייעצות מקצועית אישית עם רופא או מטפל מוסמך. יישום המלצה או קבלת החלטה רפואית על סמך קריאה באתר הם על אחריות הקורא בלבד. כל הזכויות על תוכן האתר שמורות לRestart Therapy ולאסתי נעים-פלד. אין להשתמש או להעתיק תוכן או מידע מהאתר ללא אישור בכתב של אסתי נעים-פלד וללא קישור לאתר זה.
Ⓒ כל הזכויות שמורות ל-Restart Therapy
Produced by Webzilla