מספר טלפון של Restart Therapy שיקום פרטי בבית הלקוח

מה ההבדל בין דמנציה ואלצהיימר?

דמנציה היא קובץ של תסמינים המצביעים על פגיעה בתפקודי המוח הגבוהים (בעיות זיכרון, שפה, יוזמה, זיהוי, תפיסה שיפוט), שינויים התנהגותיים וירידה תפקודית. כדי שמטופל יוגדר כלוקה בדמנציה, חייבת להיות ירידה ברמת התפקוד בשל הלקויות הקוגניטיביות, מכאן אגב, שלא כל ירידה קוגניטיבית הינה דמנציה. ירידה ברמת התפקוד מתייחסת לקושי בפעולות בסיסיות כמו לבוש, רחצה, אכילה וניידות או לקושי בפעולות אינסטרומנטליות כגון הכנת אוכל, ניהול משק בית, טיפול בילדים/נכדים ועוד.

ישנן מחלות רבות הגורמות לדמנציה. המוכרת והשכיחה מבניהן היא מחלת אלצהיימר. למעשה ההבדל בין דמנציה לאלצהיימר היא שמחלת האלצהיימר היא הסיבה/הגורם ודמנציה היא התוצאה.

מה ההבדל בין דמנציה ואלצהיימר? Restart Therapy שיקום פרטי בבית הלקוח

מחלת האלצהיימר היא הגורם העיקרי לדמנציה

מחלת אלצהיימר היא הגורם הנפוץ ביותר לדמנציה. 60% מבין הסובלים מדמנציה מאובחנים כחולים במחלת אלצהיימר. מדובר במחלה ניוונית של המוח המחמירה בהדרגה. המחלה גורמת לניוון תאים ברקמת מוח. את המחלה תיאר לראשונה לפני מאה שנה רופא גרמני בשם אלויס אלצהיימר, אשר אבחן את המחלה באישה בת 51 ותיאר את השינויים שהתחוללו במוחה. עד היום, ממצאיו הם הבסיס לאבחון סופי וודאי של המחלה.

מקור השאלה (מה ההבדל בין דמנציה לאלצהיימר) היא שאנשים רבים מתבלבלים לחשוב שדמנציה ואלצהיימר הם אותו הדבר, אמנם ישנם גורמים נוספים לדמנציה, פרט למחלת האלצהיימר:

  • דמנציה וסקולרית– (Vascular dementia) נגרמת כתוצאה מפגיעה בכלי הדם המוחיים. המוח תלוי ברשת כלי דם המזרימים אליו דם רווי בחמצן. כאשר אספקת החמצן למוח נקטעת, תאי המוח נפגעים. דמנציה וסקולארית עלולה להופיע לאחר אירוע מוחי או דימום מוחי. סוכרת, יתר לחץ דם, רמת שומנים גבוהה בדם, קרישיות יתר ואי סדירות בקצב הלב מהווים גורמי סיכון להתפתחות דמנציה וסקולארית.
  • דמנציה עם גופיפי לוי– (Lewy body dementia) צורה זו של דמנציה קיבלה את שמה ממבנים כדוריים חלבוניים זעירים המתפתחים בתוך תאי העצב במוח, ואשר תוארה על ידי הנוירולוג פריץ לוי בברלין. המחלה מסתמנת תחילה בליקויים בתפקודים הקוגניטיביים ובהתנהגות ובהמשך בסימנים של מחלת פרקינסון.
  • דמנציה אונות המצח והרקה– (Fronto-temporal Dementia) במחלה זאת ניכרת אטרופיה מוחית באזורי המוח הקדמיים, באונות המצח ובאונות ההרקה. האונה הפרונטלית היא האחראית בעיקר על ההתנהגות והאישיות שלנו ולכן מחלה זאת מסתמנת בעיקר בשינויים בהתנהגות ובהתנהגות שאינה הולמת.
  • פגיעה קוגניטיבית קלה (MCI- Mild Cognitive Impairment) הוא מצב בו אדם בן 50 ומעלה סובל מליקויים בזיכרון, או בתפקודים קוגניטיביים נוספים, בדרגת חומרה קלה ומעבר לצפוי לגילו. במצב זה כושר התפקוד אינו נפגע ולכן לא מדובר בדמנציה. עם זאת, MCI מהווה גורם סיכון להתפתחות של דמנציה בעתיד.
  • דיכאון – אנשים הסובלים מדיכאון נוטים לפתח תמונה קלינית הדומה לדמנציה אשר מתבטאת בירידה זיכרון, ירידה תפקודית ועוד. אמנם לא מדבור בדמנציה של ממש, וטיפול מתאים לדיכאון יכול להביא לשיפור או אף העלמות התסמינים השונים.
  • דמנציה הפיכה – קיימים מצבים רפואיים, בד"כ אקוטיים (חריפים) אשר מובילים להתפתחות תסמינים של דמנציה. עם הטיפול במצב הרפואי ה"דמנציה" חולפת. מצבים רפואיים שכיחים הם: מחסור בוויטמינים (בעיקר B12), דלקת חריפה בדרכי השתן (בעיקר אצל קשישים), גידול במוח או תפקוד לקוי של בלוטת התריס.

 

תזכרו: אדם עם דמנציה הוא קודם כל אדם וחשוב לראות אותו כיותר מאוסף התסמינים של המחלה שלו.

דילוג לתוכן