דף הבית / תחושת בלבול בגיל השלישי
בלבול הוא ללא ספק חוויה אנושית מוכרת מאוד ושכיחה מאוד, אך ישנם מצבים בהם תחושת בלבול יכולה להעיד על מצב בו צריך לטפל. בלבול פתאומי בקרב קשישים יכול להעיד על מחלה או מצב שדורש התייחסות רפואית ולכן חשוב להיות ערניים.
ישנן הגדרות שונות למצב של בלבול. בלבול יכול להיות מוגדר כמצב הכרתי שהינו מצב רפואי שנקרא דליריום (פירוט בהמשך), אך גם כתחושה/רגש למשל של אמביוולנטיות וחוסר היכולת לקבל החלטה. אמנם כשאנחנו מדברים על אדם מבוגר שלפתע נראה מבולבל אנחנו בד"כ מתכוונים לאדם שלא מדבר בהיגיון או שאינו זוכר אירועים שהתרחשו לאחרונה בחייו.
"בלאק אאוט" הינה תופעה המוכרת לכולנו, בכל גיל, המתבטאת במצב שבו לפתע אנו הולכים לאיבוד בסיטואציות שונות, לרוב המצב עובר תוך כמה שניות, אך בגיל מבוגר הוא יכול להיות סימן מקדים למספר מצבים רפואיים ומחלות בגיל השלישי, למשל, במצבים של צניחת סוכר אצל חולי סוכרת.
דליריום מוגדר כמצב של בלבול חריף (אקוטי) אשר חולף לרוב לאחר מספר ימים עד מספר שבועות. דליריום יכול להתרחש בקרב צעירים, לרוב בצמוד לפגיעת ראש טראומטית, אך שכיח בעיקר בקרב קשישים. סיבות שכיחות להופעת הדליריום בקרב קשישים הן מחלה אקוטית כמו מחלת חום או דלקת בדרכי השתן, נטילת תרופות חדשות (בד"כ מאפיין אשפוזים בבתי חולים), לאחר ניתוח או הרדמה או בקיומה של מחלה קשה יותר כמו אירוע מוחי, דמנציה או פרקינסון.
דליריום יכול להתבטא במגוון דרכים: אי יציבות במצב ההכרה, בלבול וחוסר התמצאות בסביבה, הזיות, מחשבות שווא (פרנויה) ואי שקט, בעיות זיכרון ועוד. דליריום פוגע בצלילות הדעת ובכושר השיפוט העלולים להביא את הקשיש לידי סיכון, ירידה תפקודית וצורך בהשגחה ועזרה סיעודית.
דליריום הינו מצב חריף יותר, ממושך יותר, ובעל השפעה רבה על המצב התפקודי של הקשיש מאשר מצב של "בלאק אאוט".
מצב בלבולי (דליריום) או בלבול פתאומי מופעים לרוב במהלך אשפוז בבית חולים, במצב כזה הקשיש נמצא בהשגחה רפואית, והמשפחה מקבלת הדרכה מתאימה להתמודדות עם המצב. אמנם, מה קורה אם הבלבול מתרחש לא במסגרת בית החולים או בבית? מה אנחנו כבני משפחה יכולים וצריכים לעשות במצב כזה כדי לסייע לקשיש ולא לגרום לבלבול נוסף?
בלבול פתאומי בקרב קשישים מהווה תמרור אזהרה! כאן, הערנות של הסביבה הקרובה היא חשובה ביותר. קשישים רבים אינם מודעים לתסמינים או מתביישים בהם ואינם רוצים להכביד על בני משפחותיהם. על כן חשוב שלא לחכות לתלונות ברורות מצד הקשיש ולשים לב להופעתם של שינויים התנהגותיים ו/או תקשורתיים פתאומיים כפי שציינו בתחילת המאמר. במידה ואבא או אמא מגלים סימני בלבול, בעיות בזיכרון, עייפות וחוסר תפקוד בצורה פתאומית יש לפנות לרופא משפחה או גריאטר מומחה לבדיקה רפואית וייעוץ. התסמינים לרוב חולפים ברגע שניתן טיפול לגורם, בין אם מדובר במחלה אקוטית ובין ומדובר במחלה כרונית שטרם אובחנו.
מצב של בלבול בו צריך לטפל הוא מצב בו שגרת החיים ואיכות החיים היום יומית נפגעות כתוצאה מהבלבול – בין אם באופן מיידי ומהיר ובין אם באופן הדרגתי וממושך.
הטיפול במצבי דליריום הוא רפואי, ובהגדרה דליריום הוא מצב זמני. ברגע שהוא חולף ייתכן שכל התסמינים ייעלמו והאדם יחזור לתפקוד רגיל כשהיה לפני הופעת הדילריום. עם זאת, תיתכן פגיעה כרונית יותר לתפקוד הקוגניטיבי אשר יכול להשפיע על התפקוד היומיומי.
אנחנו ב-Restart Therapy מציעים לכם טיפולי ריפוי בעיסוק לגיל השלישי אשר מתאימים ויעילים גם במצבי בלבול. מרפאות בעיסוק אשר מתמחות בתחום מוסמכות לבצע הערכה קוגניטיבית, להשתמש באבחונים סטנדרטיים כדי לאתר קשיים בזיכרון, בקשב ובריכוז ובמגוון יכולות קוגניטיביות נוספות, ולהציע טיפול קוגניטיבי במטרה לשפר יכולות שנפגעו, להפחית את השפעתן על התפקוד היומיומי ולשמור על איכות חיים.
כל התוכן באתר נכתב על ידי מטפלים מטעם Restart Therapy ומשקף את הידע והניסיון האישי והמקצועי של אותם מטפלים. עם זאת, תוכן האתר והמידע שמוצג בו אינו מהווה המלצה או ייעוץ רפואי ואינו מחליף התייעצות מקצועית אישית עם רופא או מטפל מוסמך. יישום המלצה או קבלת החלטה רפואית על סמך קריאה באתר הם על אחריות הקורא בלבד. כל הזכויות על תוכן האתר שמורות לRestart Therapy ולאסתי נעים-פלד. אין להשתמש או להעתיק תוכן או מידע מהאתר ללא אישור בכתב של אסתי נעים-פלד וללא קישור לאתר זה.
Ⓒ כל הזכויות שמורות ל-Restart Therapy
Produced by Webzilla