דף הבית / בדיקת בליעה
דיספגיה הינה הפרעה או קושי בבליעה. הקושי יכול להתבטא במצבים מסוימים או במזונות ספציפיים ועד לחוסר יכולת לבלוע בכלל. סימנים כמו שיעול בעת אכילה או שתייה, תחושת חנק או תחושה שהאוכל תקוע, ריור (ייתכן כי קיים קושי בבליעת רוק), שאריות של אוכל בפה ובסביבתו וירידה במשקל הינם שכיחים במקרה של דיספגיה. בעיות בליעה שכיחות במחלת הפרקינסון, לאחר אירוע מוחי, בדמנציה ומצבים נוירולוגיים נוספים. בנוסף, בעיות בליעה יכולות להופיע בסמיכות להופעת מחלת הסרטן בחלל הפה ועד לוושט. בעיות בליעה שכיחות גם כן בגיל השלישי, ולמעשה כ-10% מאוכלוסייה זו מדווחים על עיכוב או הפרעה במעבר מזון או נוזל מהפה אל הקיבה.
בעיות בליעה הן תוצר של מחלות שכיחות בגיל המבוגר כמו אירוע מוחי, חבלות ראש, דמנציה, פרקינסון, בעיות במערכת העיכול ומחלות אונקולוגיות שונות (סרטן) אשר שכיחות יותר מעל גיל 65. סיבה נוספת וחשובה היא שבהזדקנות הטבעית חלים גם שינויים בתפקוד מנגנון הבליעה שהופכים את הקשיש לפגיע יותר לפתח הפרעת בליעה. בנוסף, נטילת תרופות שגורמות ליובש בפה, להרפיית שרירים וכד' תשפיע גם כן על תהליך הבליעה. קושי בבליעה בגיל השלישי יכול לנבוע אפילו ממצב דנטלי ירוד, כמו חסר של שיניים או שיניים תותבות שאינן מותאמות באופן אופטימלי, הגורמים לקושי בלעיסה ועיבוד המזון בפה.
Restart Therapy הינו מערך שיקום פרטי בבית הלקוח, אשר מספק טיפולים פרטיים של קלינאיות תקשורת למבוגרים בפריסה ארצית. טיפול בבעיות בליעה למבוגרים נעשים על ידי קלינאית תקשורת אשר עברו הכשרה מתאימה.
בדיקה קלינית על ידי קלינאית תקשורת
לעתים קרובות, השלב הראשון באבחון הפרעת בליעה הוא ביצוע הערכה קלינית של מנגנון הבליעה ללא היעזרות במכשור מיוחד. הערכה קלינית של הבליעה היא כלי חשוב כאשר אין זמינות או נגישות לבדיקות מכשירניות להערכת מנגנון הבליעה (כגון FEES או וידאופלואורוסקופיה).
הבדיקה כוללת שני שלבים:
בתום הבדיקה הקלינית קלינאית התקשורת יכולה לתת המלצות והנחיות ספציפיות יותר לבני המשפחה ולמטופל כדי להימנע מהסכנות הקשורות לבעיות בליעה, ובמידת הצורך להפנות את המטופל לביצוע בדיקות בליעה נוספות מתקדמות יותר, בדיקת FEES (קישור לדף בדיקת fees) – או וידאופלואורוסקופיה (ראה פירוט בהמשך).
בדיקת (Fiberoptic Endoscopic Evaluation Of Swallowing) FEES
הבדיקה מתבצעת על ידי רופא אא"ג, לרוב בנוכחות של קלינאית תקשורת למבוגרים אשר מתמחה בשיקום בליעה (קישור לדף קלינאית תקשורת למבוגרים). במהלך הבדיקה מוכנס סיב אופטי גמיש דרך האף לצפיה על הגרון, ולאחר בדיקת איברי הגרון מקבל המטופל מזון במרקמים שונים. באופן זה נבחן תהליך הבליעה במרקמים ומצבים שונים תחת צפייה בזמן אמת מהפה דרך הלוע ועד לכניסת המזון לוושט. מטרת הבדיקה לאבחן קשיים בתהליך הבליעה, לזהות את הגורמים לקשיים הללו ולקבוע מהי תוכנית ההתערבות הטובה ביותר לצורך שיפור יכולת הבליעה של המטופל. בדיקת הבליעה המהימנה והנגישה לכל, גם בבית המטופל, היא בדיקת FEES.
וידאופלואורוסקופיה (Videofluoroscopy)
הבדיקה מתבצעת באמצעות הדמיה ברנטגן, בטכניקה הנקראת שיקוף אשר מאפשרת צפייה במן אמת בתהליך הבליעה. המטופל מתבקש לאכול מזונות בעלי מרקם שונה (נוזל מחית ומוצק) כשהם טבולים בחומר ניגוד (בריום) אשר מודגם תחת השיקוף. היתרון בבדיקה זו הוא יכולתה להדגים את כל תהליך הבליעה, כולל מעבר המזון בוושט.
כל התוכן באתר נכתב על ידי מטפלים מטעם Restart Therapy ומשקף את הידע והניסיון האישי והמקצועי של אותם מטפלים. עם זאת, תוכן האתר והמידע שמוצג בו אינו מהווה המלצה או ייעוץ רפואי ואינו מחליף התייעצות מקצועית אישית עם רופא או מטפל מוסמך. יישום המלצה או קבלת החלטה רפואית על סמך קריאה באתר הם על אחריות הקורא בלבד. כל הזכויות על תוכן האתר שמורות לRestart Therapy ולאסתי נעים-פלד. אין להשתמש או להעתיק תוכן או מידע מהאתר ללא אישור בכתב של אסתי נעים-פלד וללא קישור לאתר זה.
Ⓒ כל הזכויות שמורות ל-Restart Therapy
Produced by Webzilla