דף הבית / אימון קוגניטיבי ממוחשב
העניין בתוכניות של אימון שנועדו לשפר את היכולות הקוגניטיביות באנשים מבוגרים ובמיוחד באנשים מבוגרים עם ליקויים קוגניטיביים, גדל בהתמדה בשנים האחרונות. שיפור של תפקוד קוגניטיבי הופך יותר ויותר חשוב ככל שהאוכלוסייה מזדקנת והשכיחות לירידה קוגניטיבית בגיל השלישי ממשיך לעלות, בפרט מחלת אלצהיימר ודמנציות אחרות. המאמץ לפתח התערבויות שאינן תרופתיות בכדי לשפר תפקוד קוגניטיבי ולהפחית את הסיכון לדמנציה הוביל לחיפוש דרכים אחרות לאימון ושיפור היכולות הקוגניטיביות. השימוש בטכנולוגיה התפתח מאד בשנים האחרונות בקרב האוכלוסייה המבוגרת, בזכות כך, אימון קוגניטיבי ממוחשב יעיל עבור מבוגרים.
מטרתו של אימון קוגניטיבי לשפר, לשמר ולשחזר יכולות קוגניטיביות על ידי ביצוע חזרתי ומובנה של משימות. אימון זה מתמקד ביכולות קוגניטיביות ספציפיות כמו קשב, תפקודים ניהוליים, תפיסה וזיכרון. אימון קוגניטיבי נועד גם להרחבת השתתפות בעיסוקים, בעיקר בתחום הפנאי.
שמירה על תפקוד קוגניטיבי מסייעת בשמירה על איכות חיים ותפקוד עצמאי בגיל המבוגר.
מחקרים מוכיחים כי גם במוח המזדקן יכולים להתרחש שינויים מועילים במבנים מוחיים חשובים עקב אימון קוגניטיבי.
אימון קוגניטיבי מיועד ויעיל עובר כל אדם המדווח על בעיות זיכרון, ירידה ביכולת לשמור על קשב ממושך או חלוקת קשב (להתרכז ולבצע היטב שתי משמיות או יותר במקביל), חוסר ריכוז, איטיות בתגובות ובתהליך החשיבה, שינויים בהתנהגות וההתנהלות היומיומית במשפחה, בבית או בעבודה.
• מבוגרים בריאים.
• מבוגרים עם MCI (ירידה קוגניטיבית מינורית).
• מבוגרים לאחר פגיעת ראש טראומטית,מבוגרים לאחר אירוע מוחי או מבוגרים שעברו ניתוח להוצאת גידול מוחי אשר חווים ירידה קוגניטיבית.
• מבוגרים המאובחנים במחלות מוח כגון טרשת נפוצה או פרקינסון.
• מבוגרים עם דמנציה בשלבים שונים.
אימון קוגניטיבי יכול להתבצע בצורות שונות: באופן מילולי, באמצעות פעילויות של דף ונייר, באמצעות משחקי חשיבה או באופן ממוחשב.
אימון קוגניטיבי בהתאמה אישית מתבצע במסגרת טיפול קוגניטיבי על ידי מרפאה בעיסוק המתמחה בשיקום קוגניטיבי. המרפאה בעיסוק מבצעת הערכה מקיפה של היכולות הקוגניטיביות השמורות ושל אלו שנפגעו, ובהתאם לכך בונה תוכנית אימון ותרגול מותאמת באופן אישי למטופל, תוך התחשבות בתחומי העניין, הרצונות והמטרות שלו. התרגול עצמו יכול להתבצע יחד עם המרפאה בעיסוק, עם מטפל או בן משפחה לאחר שקיבל הדרכה, או באופן עצמאי.
אימון קוגניטיבי ממוחשב מתבצע באמצעות המחשב הביתי ותוכנות מחשב הכוללות תרגילים ומשימות שונות. התרגילים והמשימות מבוססות על יכולות קוגניטיביות שונות.
Restart Therapy – שיקום פרטי בבית הלקוח, בשיתוף עם חברת בפקס ציוד רפואי ושיקומי בע"מ, מאפשרים לכם להתאמן גם בבית באמצעות תוכנת RehaCom!
RehaCom הינה תוכנת מחשב בעלת תשתית מבוססת מחקר מעל 30 שנה. RehaCom נמצאת בשימוש כבר שנים במוסדות, מכונים ומרכזי השיקום השונים בארץ. בעקבות שיתוף הפעולה שלנו עם חברת בפקס בע"מ, המייבאת הבלעדית של התוכנה והמשווקת שלה בארץ, ניתן להשתמש בתוכנה גם באופן עצמי בבית המטופל.
למה דווקא RehaCom?
למידע בנוגע לחבילות התרגול השונות כולל תעריפים- לחץ כאן.
אנו בRestart Therapy מאמינים שאימון קוגניטיבי ממוחשב יעיל יותר בעת שהוא משולב כחלק מתוכנית שיקום קוגניטיבי הכוללת גם טיפול קוגניטיבי מסורתי (פנים מול פנים) עם מרפאה בעיסוק, וזאת על מנת שהשיפור אשר בא לידי ביטוי בתוכנה יבוא לידי ביטוי גם בחיי היומיום של המטופל במשימות היומיומיות השונות הנדרשות ממנו. טיפול קוגניטיבי תפקודי יעיל אך ורק על ידי טיפול ריפוי בעיסוק, מותאם באופן אישי, וכולל תיווך, העברה והכללה לחיי היומיום על ידי מרפאה בעיסוק המתמחה בשיקום קוגניטיבי אצל מבוגרים.
לקבלת פרטים נוספים על תוכנת RehaCom והתייעצות טלפונית עם מרפאה בעיסוק מוסמכת אתם מוזמנים להתקשר אלינו לטלפון שמספרו 077-9966400 או להשאיר את הפרטים שלכם כאן באתר ואנו נחזור אליכם בהקדם.
אימון קוגניטיבי אצל אנשים בריאים
תוצאות של מטה אנליזה משנת 2011 שבו סקרו 36 מחקרים אקראיים ומבוקרים הכוללי 2,922 משתתפים, הראו כי למבוגרים בריאים, אימון קוגניטיבי שיפר ביצועים קוגניטיביים ספציפיים, ביחס לקבוצת ביקורת (Martin et al., 2006).
מחקרים נוספים הוכיחו תועלת אצל קשישים בריאים על ידי שיפור הזיכרון, פתרון בעיות, מהירות עיבוד המידע ותפקוד יום יומי (Kanaan et al., 2014).
במאמר סקירה נוסף שבו נכללו 31 מחקרים אקראיים ומבוקרים הכוללים 1,806 משתתפים בקבוצות אימון קוגניטיבי, נמצא כי למבוגרים בריאים, אימון קוגניטיבי שיפר תפקודים ניהוליים וזיכרון לעומת קבוצת הביקורת. מאחר וההשפעה העיקרית הינה על תפקודים ניהוליים, התערבות זו יכולה להיות חשובה לשיפור ושימור תפקוד יום יומי אצל קשישים (Bamidis et al., 2014).
מאמר מטה-אנליזה של 12 מחקרים שבוצעו על מנת להעריך את תוצאות השימוש בתוכנות מחשב קוגניטיביות בקרב מגוברים בריאים, מצא כי כל המחקרים תמכו בכך שהאימון תרם לשיפור היכולות הקוגניטיביות, בעיקר שיפור זיכרון לטווח ארוך ולטווח קצר ואת המהירות שבה ניתן לעבד מידע (Shao et al., 2015).
אימון קוגניטיבי בקרב מבוגרים עם MCI
מחקר שבדק את פעילות המוח על ידי הדמיה מוחית מצא כי המוח של האדם המבוגר נשאר גמיש גם בשלבים מוקדמים של ירידה קוגניטיבי, ובשעת אימון של יכולת הזיכרון הייתה פעילות מוחית נרחבת אצל אנשים עם ירידה קוגניטיבית מינורית (Belleville et al, 2011).
מחקר מטה אנליזה בסידני, אוסטרליה, שכלל 17 מחקרים אשר בדקו את השפעתו של אימון קוגניטיבי ממוחשב בקרב אנשים עם ירידה קוגניטיבית קלה, מצא כי האימון הוביל לשיפור קל עד בינוני בקוגניציה כללית, שיפור הריכוז והקשב, זיכרון עבודה, למידה וזיכרון. מוביל המחקר, ד"ר עמית למפיט, אמר בראיון כי המחקר מראה שאימון קוגניטיבי ממוחשב תורם לשימור ואף שיפור הזיכרון בקרב מבוגרים הסובלים מירידה קוגניטיבית, וייתכן שאף תורם למניעת דמנציה (Hill et al., 2017).
אימון קוגניטיבי ממוחשב לאחר פגיעה מוחית
מחקר שבדק את יעילות התרגול בתוכנת RehaCom כחלק מתוכנית השיקום בקרב 50 אנשים ששהו במרכז שיקום בעקבות אירוע מוחי או פגיעת ראש טראומטית, מצא שיפור בכל המדדים אשר נבדקו לאחר 60 אימונים במהלך 12 שבועות (5 תרגולים בשבוע), בדגש על שיפור הריכוז, הקשב והזיכרון, בקרב כל הנבדקים במחקר. בנוסף כל הנבדקים דיווחו על הפחתה בתחושות של עייפות, כאבי ראש וגירוי העיניים (Fernandez et al., 2012).
אימון קוגניטיבי בקרב מבוגרים עם דמנציה
במחקר שבדק את השפעתו של אימון קוגניטיבי ממוחשב על אנשים עם דמנציה בהשוואה לאנשים עם MCI, נמצא כי אימון קוגניטיבי של 45 דקות למשך 13 מפגשים (4 שבועות), שיפר 19 מתוך 21 מדדים שנמדדו בקרב קבוצת האנשים עם דמנציה. מדדים אלו כללו מבחן זיכרון, תפיסה, קשב וכד'. בנוסף, נמצא שיפור בציון מבחן המינימנטל (Cipriani, Bianchetti, & Trabucchi, 2006).
מחקר מקיף אשר נערך בשישה אתרים בארה"ב בחן את השפעתן של 3 תוכניות אימונים שונות על הופעתה של דמנציה. המחקר כלל קרוב ל-3000 נבדקים, מגיל 65 ומעלה ללא ראיות של פגיעה קוגניטיבית או דמנציה. הנבדקים חולקו באופן אקראי ל-4 קבוצות: קבוצה מבוססת אסטרטגיות זיכרון, קבוצה מבוססת אסטרטגיות חשיבה, קבוצת אימון קוגניטיבי ממוחשב של בדגש על מהירות עיבוד המידע וקבוצת ביקורת (לא התאמנו כלל). הנבדקים עברו עשרה אימונים בני שעה אחת, למשך חמישה שבועות. חלק מהנבדקים קיבלו "בוסט" של 4 אימונים נוספים. תפקודים קוגניטיביים נמדדו חמש פעמים לאורך עשר שנים. בבדיקה שנעשתה בתום 10 השנים, נמצא כי רק האימון הממוחשב שהתבסס על מהירות עיבוד מידע הייתה השפעה על מדדים קוגניטיביים וכי אנשים אשר התאמנו מעל 11 אימונים הורידו את הסיכוי לחלות בדמנציה ב 48%! בהתאם לכך, איגוד האלצהיימר סבור כי יש ראיות חזקות מספיק כדי להסיק, כי למידה ואימון קוגניטיבי לאורך החיים, עשויים להפחית את הסיכוי לירידה קוגניטיבית ולדמנציה (Brooks, 2016).
לרשימת הפניות למאמרים המלאים- לחצו כאן.
כל התוכן באתר נכתב על ידי מטפלים מטעם Restart Therapy ומשקף את הידע והניסיון האישי והמקצועי של אותם מטפלים. עם זאת, תוכן האתר והמידע שמוצג בו אינו מהווה המלצה או ייעוץ רפואי ואינו מחליף התייעצות מקצועית אישית עם רופא או מטפל מוסמך. יישום המלצה או קבלת החלטה רפואית על סמך קריאה באתר הם על אחריות הקורא בלבד. כל הזכויות על תוכן האתר שמורות לRestart Therapy ולאסתי נעים-פלד. אין להשתמש או להעתיק תוכן או מידע מהאתר ללא אישור בכתב של אסתי נעים-פלד וללא קישור לאתר זה.
Ⓒ כל הזכויות שמורות ל-Restart Therapy
Produced by Webzilla